Таліби заявили про “обов’язкове повернення” журналісток до роботи, але поки попросили їх залишатися вдома

Дата: 17 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Представники ультрарадикального ісламістського руху “Талібан” запевнили, що місцеві жінки-журналісти повернуться до роботи, але після встановлення певної правової бази, а поки що закликали їх залишатися вдома.

Про це заявив представник “Талібану” Забіхулла Муджахід у коментарі “Репортерам без кордонів” (RSF).

Джерело: ilyavaliev.livejournal.com

 “Як відомо, афганське суспільство є мусульманським… Журналістки також мусульмани. Ми, звичайно, встановимо правову базу щодо питань одягу – використання хіджабу – і для того, щоб жінки не турбувалися на вулиці та на робочому місці. Але поки ці письмові положення не будуть прийняті, я прошу жінок залишатися вдома, без стресу і без страху. Я запевняю їх, що вони повернуться до роботи”, – сказав він, відповідаючи на запитання про долю журналісток в країні.

Водночас Муджахід уточнив, що “ЗМІ будуть корисними суспільству і зможуть допомогти виправити помилки лідерів”.

У відповідь на пропозицію RSF про укладення письмового зобов’язання щодо безпеки ЗМІ та журналістів у країні, той відповів так:

“Ми перебуваємо в період перехідного періоду, і краще почекати кілька днів, але я згоден. У будь-якому випадку журналісти, які працюють у державних або приватних ЗМІ, не є злочинцями, і ніхто з них не буде притягнутий до кримінальної відповідальності. На наш погляд, ці журналісти – цивільні особи, і, крім того, талановита молодь, яка становить наше багатство. Загрози для них не буде. Якщо журналісти в деяких місцях залишилися вдома, то це через ситуацію війни. Незабаром вони зможуть працювати як раніше. Вони потрібні нам для того, щоб “зламати” атмосферу страху, яка зараз панує в країні “.

Натомість RSF песимістично оцінив такі заяви. В організації згадали, що згідно з даними звіту 2009 року, “правління талібів з 1996-го по 2001 рік було темним періодом в історії Афганістану”. Усі засоби масової інформації були заборонені, крім одного “Голосу шаріату”, який не транслював нічого, крім пропаганди та релігійних програм.

За інформацією RSF, з початку швидкого просування “Талібану” по території Афганістану близько 100 засобів масової інформації припинили свою діяльність. За даними правозахисників, крім столичних ЗМІ, співробітники яких все ще ходять на роботу, роблять це відповідно до умов, встановлених бойовиками “Талібану”. Радіостанцію у Кандагарі вже перейменували на “Голос шаріату”, таку назву мала емблематична радіостанція “Талібан” з 1996-го по 2001 рік.

Всього в Афганістані до останніх подій було щонайменше вісім інформаційних агентств, 52 телеканали, 165 радіостанцій та 190 друкованих видань. За останніми даними Афганської федерації ЗМІ та журналістів, в них працювали близько 12 тисяч журналістів.

За інформацією Центру захисту афганських жінок-журналістів (CPAWJ), 1741 жінка працювала в афганських ЗМІ, з них 764 – це професійні журналістки.

Згідно зі Всесвітнім індексом свободи преси RSF за 2021 рік, Афганістан займає 122 місце зі 180 країн.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter