В Афганістані бойовики “Талібану” прийшли з обшуками до журналістів

Дата: 19 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Бойовики “Талібану” прийшли з обшуками до будинків щонайменше чотирьох журналістів та співробітників інформаційних агентств.

Про це повідомляється на сайті Комітету захисту журналістів (CPJ).

Перша пресконференція “Талібану”. Джерело: AFP

Зокрема, відомо, що обшуки відбулися в будинках трьох співробітників німецького суспільного мовника “Deutsche Welle”. Самі журналісти переховувалися під час рейдів.

Представник видання наголосив, що вони співпрацюють з Міністерством закордонних справ Німеччини, щоб полегшити евакуацію своїх співробітників та їхніх сімей.

Також таліби обшукали будинок журналіста-перекладача, який співпрацював з журналістом одного з іноземних ЗМІ, йдеться в повідомленні CPJ.

Окремо Комітет розслідує інформацію про те, що бойовики “Талібану” побили щонайменше двох журналістів ЗМІ в місті Джелалабад, коли ті висвітлювали протест місцевих жителів проти бойовиків.

“Таліби повинні припинити обшуки в будинках журналістів, взяти на себе зобов’язання припинити застосування насильства щодо них і дозволити їм діяти вільно і без втручання”, – сказав координатор програми CPJ в Азії Стівен Батлер

Обшуки в будинках журналістів відбулися на тлі заяв талібів під час першої пресконференції в Кабулі. На ній речник руху “Талібан” Забіхулла Муджахід заявив, що приватні ЗМІ “можуть продовжувати залишатися вільними та незалежними”. Водночас він додав, що ЗМІ мають враховувати “ісламські цінності” у висвітленні, а журналістам слід утримуватися від роботи “проти національних цінностей”.

Також таліби заявляли, що не чинитимуть перешкод роботі ЗМІ та журналістів у країні після зміни влади. Зокрема, запевнили, що місцеві жінки-журналістки повернуться до роботи, але після встановлення певної правової бази.

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF) досить скептично поставилася до цих заяв, нагадавши, що “правління талібів з 1996 до 2001 року було темним періодом в історії Афганістану”. Усі засоби масової інформації були заборонені, за винятком одного “Голосу шаріату”, який не транслював нічого, крім пропаганди та релігійних програм.

Усього в Афганістані до останніх подій було щонайменше вісім інформаційних агентств, 52 телеканали, 165 радіостанцій та 190 друкованих видань. За останніми даними Афганської федерації ЗМІ та журналістів, в них працювали близько 12 тисяч журналістів.

Згідно зі Всесвітнім індексом свободи преси RSF за 2021 рік, Афганістан посідає 122-ге місце зі 180 країн.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter