В Ірані засуджений до побиття батогом та ампутації пальців чоловік намагався вчинити самогубство

Дата: 18 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Іранську владу закликають негайно припинити приголомшливі акти жорстокості й каліцтва через історію з ув’язненим чоловіком Хаді Ростамі, якого за сфабрикованою справою про грабіж засудили до ампутації чотирьох пальців, а згодом ще й до побиття батогом. На знак протесту в’язень уже декілька разів намагався вчинити самогубство. 

Про це повідомили в Amnesty International.

Фото: Reuters
У листопаді 2019 року Кримінальний суд провінції Західний Азербайджан визнав Ростамі винним у грабежі й засудив до ампутації чотирьох пальців. Зробили це, як наголошують правозахисники, після вкрай несправедливого судового розгляду, скомпрометованого “зізнаннями”, отриманими під тортурами.

Наприкінці минулого року чоловіка, який уже перебував у в’язниці, засудили ще до 60 ударів батогом і восьми місяців ув’язнення за “порушення тюремного порядку”. Причиною цього стало голодування на знак протесту проти нелюдських умов утримання у в’язниці й неодноразових погроз відрізати пальці вже найближчим часом. 

“Жорстоке побиття хворого ув’язненого, який намагався заподіяти собі смерть, – це ще одне нагадування про нелюдяність системи кримінального правосуддя Ірану, яка легалізує тортури та інші види жорстокого поводження. Іранська влада вдається до тортур, через що Хаді Ростамі перебуває в постійному страху перед ампутацією. Йому також навмисно відмовляють у невідкладній медичній допомозі, яка необхідна чоловікові через ускладнення, спричинені нещодавніми спробами самогубства”, – заявила заступниця директора Amnesty International у регіоні Близького Сходу й Північної Африки Діана Ельтахаві

Хаді Ростамі. Фото: Amnesty International

Остання відома правозахисникам спроба самогубства в’язня сталася 18 січня 2021 року. Щоб убити себе, Ростамі проковтнув скло. Водночас у в’язниці, де надання медичної допомоги зводиться до вимірювання кров’яного тиску, введення ін’єкцій та призначення пігулок, чоловіка не випускають на лікування. 

“Хаді досі відчуває сильний біль, продовжує страждати від внутрішньої кровотечі й блювоти кров’ю, тому що в його травній системі досі є уламки битого скла”, – наголошують правозахисники. 

В Amnesty International нагадали, що жорстокі й нелюдські покарання, як-от удари батогом та ампутація кінцівок, – це тортури, що є злочином за міжнародним правом і заборонені статтею 7 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права (МПГПП), державою-учасницею якого є Іран.

Ампутація пальців руки засудженого чоловіка, яку проводили у 2013 році в Ірані. Фото: AP

Згідно з наявною інформацією, з 2000 до 2020 року іранська влада ампутувала пальці рук та/або ніг щонайменше 129 особам. Це означає, що в середньому влада проводила ампутації принаймні одній людині кожні два місяці.

Нагадаємо, що цього року уряд Ірану схвалив законопроєкт про боротьбу з насильством щодо жінок, однак, за словами фахівців, окрім позитивних положень документ має суттєві прогалини, адже не криміналізує зґвалтування в шлюбі та дитячих шлюбів. Не змінює він також і положення, які роблять жінок вразливішими до домашнього насильства. Йдеться, зокрема, про норми, за якими чоловік обирає для жінки місце проживання або професію та може позбавити її цього, якщо вважає це порушенням “сімейних цінностей”.

Фотографія обкладинки: AP
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter