Іранський уряд схвалив законопроєкт про боротьбу з насильством щодо жінок

Дата: 05 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Уряд Ірану підтримав законопроєкт, спрямований на кращий захист жінок від домашнього та інших форм насильства.

Про це повідомляє Al Jazeera.

Фото: Reuters

Підтриманий іранським урядом законопроєкт визначає насильство як “будь-яку поведінку щодо жінок унаслідок сексуальності, вразливого становища або типу стосунків, яка завдає шкоди їхньому тілу, психіці, особистості та гідності або обмежує чи позбавляє їх законних прав і свобод”. Також документ зобов’язує судову владу створити відділення для підтримки жертв насильства та проводити освітні курси для суддів та інших працівників судової системи.

Освітні курси щодо домашнього насильства також мають проводити для дітей та батьків, а іранське міністерство охорони здоров’я після остаточного ухвалення проєкту закону має розпочати підготовку експертів, які працюватимуть з жертвами насильства. Документ передбачає виправні роботи та ув’язнення для кривдників, а також вимагає більшої залученості правоохоронних органів до захисту жінок від насильства.

Наразі документ ще має затвердити парламент, а потім Рада охоронців конституції, що складається з юристів та релігійних діячів.

Водночас правозахисники з Human Rights Watch наголошують, що окрім позитивних положень документ має суттєві прогалини, адже не криміналізує зґвалтування в шлюбі та дитячі шлюби. Не змінює законопроєкт також і положення, які, за словами експертів, роблять жінок вразливішими до домашнього насильства. Йдеться, зокрема, про норми, за якими чоловік обирає для жінки місце проживання або професію та може позбавити її цього, якщо вважає це порушенням “сімейних цінностей”.

За останні декілька років в Ірані сталася низка пов’язаних з домашнім насильством злочинів, які збурили громадськість, зокрема обезголовлення 14-річної Роміни Ашрафі її батьком

Відомо, що становище жінок в іранському суспільстві значно погіршилося після ісламської революції, яка відбулась у 1979 році. Відтоді влада країни взяла під пильний контроль різні сфери життя, зокрема зовнішній вигляд жінок. Згідно з доповідями правозахисної організації Human Rights Watch, утисків іранські жінки зазнають у питаннях шлюбу, розлучення та опіки над дітьми, вільного пересування, власного здоров’я тощо.

Досі заміжня жінка в Ірані не може отримати паспорт або виїхати за межі країни без письмового дозволу свого чоловіка. Кричущою є й ситуація з насильством щодо жінок. Національне дослідження, яке проводили в країні 17 років тому, показало, що 66% опитаних заміжніх іранок хоча б раз у житті стикалися з домашнім насильством. Водночас 30% з них зазнавали фізичного насильства.

Лише за останні декілька років у країні сталася низка злочинів, які збурили громадськість, зокрема обезголовлення 14-річної Роміни Ашрафі її батьком у травні минулого року. Дівчина втекла з дому з чоловіком, однак поліція знайшла її та повернула до батьків, хоча й знала про ризик для життя.

Нагадаємо, що в Україні ситуація з домашнім насильством також є складною. З початком карантину вона погіршилась, адже жінки та діти, які потерпають від рук кривдників, стали заручниками ситуації та фактично змушені жити з ними в ізоляції. Через це Генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав уберегти їх від епідемії насильства, що поширюється разом з коронавірусом, а згодом до його закликів доєднався Папа Франциск.

За минулий рік лише в Києві втричі зросла кількість звернень щодо домашнього насильства.

 

Фотографія обкладинки: The New York Times

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter