У Грузії поліція напала на щонайменше чотирьох журналістів, які висвітлювали протести

Дата: 23 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Під час протестів проти законопроєкту про “іноагентів” у ніч на 16 квітня грузинські спецпризначенці напали на щонайменше чотирьох журналістів, які висвітлювали події.

Про це повідомляє американський Комітет захисту журналістів (CPJ). 

Гіоргі Басхаджаурі та Нурлан Гахраманлі. Фото з їхніх соцмереж

“Керівна партія Грузії, схоже, має намір поспішно ухвалити законодавство про “іноземних агентів” як інструмент для критики незалежних медіа напередодні жовтневих парламентських виборів. Було б краще, якби влада Грузії продемонструвала відданість європейським демократичним стандартам, швидко розслідуючи заяви про насильство з боку поліції проти журналістів, які висвітлювали масові протести проти законопроєкту, і притягнула винних до відповідальності”, – сказала координаторка програм CPJ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд

У заяві від 17 квітня після першого читання законопроєкту делегація Європейського Союзу в Грузії заявила, що закон не відповідає основним нормам і цінностям ЄС, тому його остаточне ухвалення негативно вплине на прогрес Грузії в її прагненні приєднатися до ЄС. 

Запропонований закон вимагатиме від організацій, що фінансуються ззовні, надавати детальну річну звітність, зокрема інформацію про джерело, суму та призначення будь-яких отриманих або витрачених коштів, для загальнодоступного реєстру. Організації, які не зареєструються або не нададуть такі дані, будуть оштрафовані на 25 тисяч ларі (9 500 доларів) і матимуть щомісячні штрафи в розмірі 20 тисяч ларі (7 500 доларів США) за продовження невідповідності.

Проєвропейська президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка раніше пообіцяла накласти вето на закон, заявила, що “закон є точною копією російського закону про “іноземних агентів”, який ухвалили кілька років тому в Росії, щоб розчавити громадянське суспільство”.

Натомість партія “Грузинська мрія” становить досить велику більшість, щоб подолати президентське вето, і пообіцяла ухвалити закон до кінця поточної сесії парламенту в червні.

Репортер незалежного вебсайту новин Aprili Гіоргі Басхаджаурі повідомив, що він висвітлював масові демонстрації проти законопроєкту закону біля парламенту Грузії, у яких узяли участь близько 20 тисяч осіб, коли правоохоронці рушили на протестувальників. Один зі спецпризначенців штовхнув журналіста на землю та кілька разів ударив ногами та кулаками по голові. За словами потерпілого, у нього зламаний ніс, а також він переніс невелику операцію після нападу.

Басхаджаурі сказав, що він упевнений: поліція знала, що він журналіст, тому що він стояв перед ними, носив свій бейдж преси на грудях і фотографував приблизно за 30 хвилин до інциденту, а також тому, що він кричав, що він журналіст, під час інциденту. 

Репортер іншого незалежного новинного сайту Tabula Георгі Бадрідзе розповів, що близько першої години ночі 17 квітня він знімав на мобільний телефон відео, документуючи поліцію, яка кидається на протестувальників. Тоді щонайменше троє поліцейських схопили й кинули його телефон, штовхнули чоловіка на землю, кілька офіцерів тягнули його асфальтом та били ногами по ногах близько однієї хвилини.

За словами Бадрідзе, він отримав подряпини та легкі забої. Пізніше того ж ранку Бадрідзе знімав на відео, як поліція переслідує демонстрантів на інший мобільний телефон, проте поліцейські знову вихопили в нього девайс, але невдовзі повернули його.

Подібна історія трапилась і з репортером незалежного інформаційного видання Publika Александром Кешелашвілі, який знімав на відео поліцію, що переслідувала протестувальників. Тоді двоє офіцерів штовхнули його до стіни, а один вдарив його рукою по обличчю. Інцидент потрапив на відео. Журналіст отримав незначний забій на скроні. Незабаром після цього поліція вилучила в нього телефон, коли він продовжував знімати, але швидко повернула його йому.

Нурлан Гахраманлі, незалежний азербайджанський журналіст, знімав на відео, як поліцейські бʼють протестувальників, коли офіцер схопив його телефон і кинув на землю, незважаючи на те що Гахраманлі неодноразово кричав, що він журналіст. Медійник розповів, що потім його оточили троє чи четверо офіцерів. Один з них ударив його кийком по носі, а інший – кулаком по обличчю, унаслідок чого на носі та обличчі в нього з’явилися набряки, синці та подряпини.

Бадрідзе та Кешелашвілі повідомили CPJ, що вони носили чіткі пресбейджі й вважають, що поліція знала, що вони журналісти.

Усі четверо журналістів подали скарги до Спеціальної слідчої служби Грузії (SIS), яка розслідує звинувачення у ймовірних злочинах співробітників правоохоронних органів і злочинах проти журналістів.

Нагадаємо, що в середу, 17 квітня, парламент Грузії в першому читанні ухвалив скандальний закон “Про прозорість іноземного впливу”. Документ підтримали 83 депутати, проти – ніхто не голосував.

Документ “Про прозорість іноземного впливу” є майже аналогічним до російського закону, що діє з 2012 року й призвів до фактичної ліквідації громадських організацій, які працюють над моніторингом політичних і соціальних процесів, зокрема моніторингом виборів.

Минулого року парламент Грузії відхилив у другому читанні законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” (законопроєкт про так званих іноагентів) на тлі масових протестів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter