У центрі Мінська розігнали студентів

Дата: 01 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

У центрі Мінська ОМОН розігнав студентів, які влаштували акцію протесту. 

Про це повідомляє “Радіо Свобода”. 

Фотографії: “Радіо Свобода”

1 вересня студенти, які не визнають офіційних результатів президентських виборів, вийшли на страйк біля своїх університетів. Частина людей пішла проспектом Незалежності до будівлі міністерства освіти Білорусі, але силовики перегородили їм шлях і почали затримання. Загалом ОМОН, за даними журналістів, затримав десятьох людей. Також медіа повідомляють про затримання журналістів, зокрема, видання Euroradio. Наразі про долю затриманих нічого не відомо. 

За даними білоруських видань, студентські протести продовжуються в інших районах Мінська. 

Нагадаємо, що 30 серпня білоруські силовики затримали на вулицях Мінська майже дві сотні людей. Протести, спричинені невдоволенням результатами президентських виборів, не вщухають у країні з 9 серпня, і до них уже встигли долучитися працівники державних підприємств, шкіл, журналісти, колишні посадовці та навіть лауреатка Нобелівської премії Світлана Алексієвич. Офіційно перемогу у волевиявленні здобув Олександр Лукашенко, однак опозиція наголошує на масових фальсифікаціях. Наразі вибори в країні не визнали в ЄС. 

З перших днів протестів ОМОН жорстко розганяв мирні демонстрації та масово затримував білорусів. Усього за перші п’ять днів було відомо про близько 7 тис. затриманих. Коли людей почали випускати із СІЗО, вони розповідали про нелюдське поводження в місцях несвободи, побиття, погрози зґвалтуванням тощо. ZMINA докладно розповідала про те, у яких умовах їх тримали, зокрема, в ізоляторі на вулиці Окрестіна в Мінську.

Раніше житель Мінська, якого затримали під час розгону акцій протесту, розповів, як заразився коронавірусом у цьому ізоляторі, адже його разом з іншими людьми тримали без дотримання карантинних вимог та катували. Також нещодавно мінчанин передав журналістам відео, яке він записав під час жорсткого затримання білоруськими силовиками. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter