Білоруські силовики в неділю затримали майже півтори сотні мітингарів

Дата: 31 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

У неділю, 30 серпня, білоруські силовики затримали 140 учасників мирних акцій протесту. 

Про це повідомив прессекретар МВС Білорусі Ольга Чемоданова, передає ТАСС.

Багатотисячні акції протесту невдоволених офіційними результатами президентських виборів відбулися в Мінську та інших міста країни. У МВС нагадали, що мітинг у столиці не був санкціонований владою. Зі свого боку білоруські правозахисники з центру “Весна”, які документують факти порушень прав людини під час затримань, оприлюднили список затриманих, у якому фігурують 110 прізвищ. Серед затриманих, за даними “Весни”, кореспондент ТАСС Іван Колиганов, якого наразі відпустили, громадянин РФ Павло Маришев, а також декілька неповнолітніх. 

30 серпня Олександр Лукашенко, який вважає себе переможцем президентських виборів, святкував 66-й день народження. У Мінську протестувальники принесли до Палацу незалежності імпровізовані подарунки: картонного таргана та труну “для диктатури”.

Водночас Слідчий комітет Білорусі 30 серпня повідомив, що розслідує кримінальні справи за фактами погроз стосовно посадових осіб, депутатів, суддів та членів виборчих комісій. Так, у відомстві розповіли про нібито понад 150 подібних випадків по всій країні.

“Тільки за останні два дні порушено понад десять кримінальних справ за цими фактами, а з початку серпня – близько п’ятдесяти”, – розповіли там. 

Нагадаємо, що акції протесту в Білорусі почалися 9 серпня, після останнього дня голосування на президентських виборах. Офіційно перемогу в них здобув Олександр Лукашенко, однак опозиція наголошує на масових фальсифікаціях. Наразі вибори в країні не визнали в ЄС. 

З перших днів протестів ОМОН жорстко розганяв мирні демонстрації та масово затримував білорусів. Усього за перші п’ять днів було відомо про близько 7 тис. затриманих. Коли людей почали випускати із СІЗО, вони розповідали про нелюдське поводження в місцях несвободи, побиття, погрози зґвалтуванням тощо. ZMINA докладно розповідала про те, у яких умовах їх тримали, зокрема, в ізоляторі на вулиці Окрестіна в Мінську.

Раніше житель Мінська, якого затримали під час розгону акцій протесту, розповів, як заразився коронавірусом у цьому ізоляторі, адже його разом з іншими людьми тримали без дотримання карантинних вимог та катували. Також нещодавно мінчанин передав журналістам відео, яке він записав під час жорсткого затримання білоруськими силовиками. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter