У Чехії не змогли легалізувати евтаназію

Дата: 28 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Чеський уряд відхилив спробу легалізувати на території країни евтаназію.

Про це повідомляє видання “Ceske Noviny” з посиланням на пресслужбу парламенту. 

З пропозицією перестати вважати евтаназію вбивством виступили, зокрема, депутати від керівної партії, а у Мін’юсті країни ідею сприйняли нейтрально. Категорично проти легалізації самогубства з професійною допомогою виступив очільник країни Мілош Земан, а також Міністерство охорони здоров’я, внутрішніх справ і соціальних справ, Верховний суд, вища прокуратура, Чеська єпископська конференція та Асоціації роботодавців. 

Критики вказували на невідповідність пропозиції депутатів Хартії основних прав і свобод, згідно з якою кожен має право на життя і ніхто не може бути позбавлений життя. Також, за їхніми словами, у документі, запропонованому на розгляд парламенту, міститься мало гарантій від можливих помилок або прямих порушень під час процедури подачі заяви пацієнтом та прийняття рішення щодо евтаназії. 

Нагадаємо, що евтаназія досі вважається незаконною у більшості країн, однак в Нідерландах, Люксембурзі, Колумбії, Швейцарії, Японії, Канаді та деяких штатах США самогубство з професійною допомогою вважається легальною процедурою. Такою евтаназію вважають й у Бельгії, де для дорослих її дозволили проводити у 2002 році, а 2014-го можливість добровільно піти з життя стала доступна й для дітей. У вересні минулого року цю процедуру в країні вперше провели 17-річному хлопцю. На початку поточного року Конституційний суд Німеччини також дозволив тяжкохворим людям робити евтаназію.

Раніше ZMINA докладно розповідала, як евтаназію зробили відомій параолімпійській спортсменці Маріці Верворт. Жінка не приховувала свого бажання піти з життя, адже ще у віці 14 років їй діагностували руховий параліч рук і ніг, причиною якого став рідкісний порок шийних хребців. Незважаючи на це, Верворт почала займатися баскетболом на візках, а пізніше – тріатлоном. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter