У британському графстві Камбрія учнів початкової школи вчать жестової мови

Дата: 17 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Учні початкової школи британського графства Барроу вивчають мову жестів. Цей заклад освіти став одним з перших в окрузі, який увів мову жестів у свою навчальну програму.

Про це повідомляє ВВС. 

Так, початкова школа Дейна Гілла вирішила запровадити уроки жестової мови. Причиною стало те, що один з учнів, хлопчик на імʼя Фенікс, має порушення слуху.

“Спочатку ми дивилися на клас, у якому навчається Фенікс, і думали над тим, як зробити його доступнішим та зручнішим. Однак потім ми почали розглядати це питання в межах навчальної програми, оскільки в такий спосіб діти дізнаються про інклюзію і школа та шкільне середовище зможуть розвиватися”, – зазначив директор школи Пітер Міллс

Серед педагогів, що працюють у цій школі, є також нечуюча вчителька, на імʼя Дженіс Ліппет.  

“Це так важливо. Це просто фантастично, що в учнів є така можливість. Це буде корисно для них у майбутньому, коли вони десь зустрінуть якусь людину з порушеннями слуху”, – поділилася вона.

Тож школа Дейна Гілла стала однією з перших в країні, яка ввела подібне навчання у своїх класах. У ній також є хор учнів, які “співають” жестовою мовою. 

Нагадаємо, що 2021 року український гурт “ЩукаРиба” випустив кліп на пісню “Да зайшло да сонце”, записану дослідниками під час етнографічної експедиції в селі Веприк на Полтавщині та вперше перекладену українською жестовою мовою.

Останніми роками у світі поширеною стає практика, коли на концертах працюють перекладачі жестової мови. У 2019 році на фестивалі Atlas Weekend у Києві організатори, наприклад, залучили до такої роботи Амбер Галловей Галлео, яка є авторкою унікального стилю адаптації музики для людей з порушеннями слуху.

Активісти вже переклали жестовою мовою чимало українських популярних пісень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter