“Це воєнний злочин”: Amnesty International засудила Росію за використання касетних боєприпасів

Дата: 05 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Правозахисна організація Amnesty International оприлюднила відео з місць російського удару по Одесі 29 квітня, зазначивши, що на кадрах видно, схоже, застосування касетної зброї.

У дописі в соцмережі “Х” правозахисники засудили Росію за використання цього типу боєприпасів в Україні, нагадавши, що такі обстріли є воєнним злочином.

Наслідки обстрілу росіянами Одеси 29 квітня 2024 року. Джерело: REUTERS

Під час атаки окупантів на місто того дня щонайменше п’ятеро людей загинули та понад 30 дістали поранення.

“Російська агресія в Україні має припинитися”, – сказано в заяві міжнародної правозахисної організації.

Росіяни випускають касетні боєприпаси з артилерії, ракет та мінометів або скидають з літаків. Зазвичай вони відкриваються у повітрі, розкидаючи кілька бомб на великій площі. Багато з них не розриваються одразу, а можуть калічити й вбивати протягом багатьох років, поки не будуть знешкоджені й знищені.

Використання цих боєприпасів заборонили 110 країн, які підписали Конвенцію з касетних боєприпасів (ККБ) від 2008 року, та ще 13, які до неї приєдналися пізніше. Але з 2020 року конвенцію не ратифікувала жодна нова держава.  

Згідно із розслідуванням Human Rights Watch, у 2021 році вперше за останнє десятиліття у світі не зафіксували жодного випадку загибелі людей внаслідок нових обстрілів касетними боєприпасами. Однак досягнутий прогрес у зниженні кількості жертв касетних боєприпасів перекреслився з початком повномасштабної війни в Україні у лютому 2022 року, де росіяни багаторазово використовували заборонену зброю.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що вранці 27 березня війська РФ обстріляли селище Райгородок на Донеччині. Там загинула людина. Також двоє людей поранено в місті Українськ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter