У білоруського опозиційного видання забрали статус ЗМІ

Дата: 30 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство інформації Білорусі з 1 жовтня забирає статус засобу масової інформації в незалежного видання TUT.by.

Про це повідомили в редакції видання. 

Портал TUT.by з’явився в Білорусі в жовтні 2000 року і протягом багатьох років є найвідвідуванішим сайтом білоруського інтернету. Так, згідно зі статистикою, наведеною на сайті, медіа охоплює понад 60% користувачів інтернету в країні. Під час протестів, що спалахнули в країні в серпні, журналісти видання активно висвітлюють події в Білорусі, а кореспонденти медіа Олексій Судник та Надія Калініна були одними з шістьох журналістів, яких на початку вересня засудили за висвітлення протестів. 

Втрата статусу, як наголосили в редакції видання, не вплине на роботу медіа. 

“Статус ЗМІ дає деякі переваги, зокрема можливість на законних підставах бути присутнім у районах збройних конфліктів або надзвичайних ситуацій, на масових заходах, у місцях інших суспільно важливих подій і передавати звідти інформацію. Однак TUT.by зареєстрували як ЗМІ лише в січні 2019 року, до цього портал працював без цього статусу”, – нагадали журналісти. 

Також у редакції розповіли, що вже декілька місяців отримують попередження від влади за матеріали, пов’язані з виборами, зокрема на теми маніпуляцій з голосами під час волевиявлення та арештів їхніх колег. 

Нагадаємо, що протести, спричинені невдоволенням результатами президентських виборів, не вщухають у Білорусі з 9 серпня, і до них уже встигли долучитися працівники державних підприємств, шкіл, журналістиколишні посадовці та навіть лауреатка Нобелівської премії Світлана Алексієвич. Білоруси регулярно збираються на багатотисячні акції, які збирають не менш ніж 100 тис. осіб.

За даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників білоруських протестних акцій зникли безвісти. Ще тисячі білорусів у перші дні протестів опинилися в ізоляторах, де з них знущалися силовики. Серед затриманих були й журналісти. 

ZMINA докладно розповідала про те, у яких умовах тримали людей, зокрема, в ізоляторі на вулиці Окрестіна в Мінську.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter