У Білорусі визнали “екстремістськими” соцмережі найстарішого видання країни “Наша нива”

Дата: 24 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Білоруська влада визнала соціальні мережі найстарішого видання країни “Наша нива” “екстремістськими матеріалами”.

Про це повідомляється в телеграм-каналі білоруських силовиків ГУБОП.

Джерело: uk.wikipedia.org

Рішення ухвалили 23 листопада – в день, коли виданню виповнилося 115 років.

Відтепер, згідно з місцевим законодавством, тому, хто опублікує чи перепостить матеріали видання, загрожують штраф, громадські роботи або позбавлення волі строком до семи років. 

Джерело: скриншот з повідомлення у телеграм-каналі ГУБОП

Після обшуків у липні інтернет-газету заблокували, також силовики затримали головреда “Нашої ниви” Єгора Мартиновича за підозрою в “організації або підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, або участі в них”. Під час затримання він отримав травму голови.

Дружина Мартиновича згодом повідомила, що її чоловіка утримують у нелюдських умовах. 

Також заарештували журналіста видання Андрія Скурка. Обидва досі перебувають під вартою.

Загалом, за даними Білоруської асоціації журналістів, наразі перебувають під арештом, відбувають покарання або очікують суду 29 білоруських журналістів.

Нагадаємо, що Білорусь посіла 158-ме місце зі 180 країн у рейтингу свободи преси через “безпрецедентні репресії проти журналістів для приховання масштабів акцій протесту проти оголошених результатів президентських виборів”.

Наприкінці минулого року міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Міністерство внутрішніх справ Білорусі оголосило “екстремістським формуванням” телеграм-канали Nexta, Nexta Live та Luxta. Це дозволить ув’язнювати його читачів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter