У Білорусі телеграм-канал Nexta оголосили “екстремістським формуванням”: це дозволить ув’язнювати його читачів

Дата: 29 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство внутрішніх справ Білорусі оголосило “екстремістським формуванням” телеграм-канали Nexta, Nexta Live та Luxta.

Про це повідомили у відомстві. 

Фото: bobr.by

На початку жовтня білоруський уряд ухвалив постанову, яка надала право силовикам розглядати підписників телеграм-каналів як учасників незаконних формувань. 

Після вступу в силу документа всі визнані раніше екстремістськими телеграм-канали, ЗМІ або чати не ставали автоматично “екстремістськими формуваннями” – такими їх мали визнати. Відтепер їх підписникам загрожує максимально 7 років позбавлення волі.

Разом три визнаних “екстремістськими формуваннями” канали мають понад мільйон читачів. Білоруські правозахисники повідомляли, що частину з них почали затримувати ще до рішення МВС. 

Також у слідчому ізоляторі карїни утримують щонайменше двох людей, яких звинуватили у пересиланні повідомлень з “екстремістських” ресурсів. Подружжя 26-річних Сергія Крупеніча та Анастасію Крупеніч-Кондратьєву суд вже всьоме відправив під адмінарешт попри те, що вони провели за ґратами вже понад 80 діб. 

Нагадаємо, що від початку масових протестів у Білорусі “екстремістським” визнали чимало чого, зокрема сайт популярного медіа Tut.by, сайт-дзеркало видання та навіть його логотип. У жовтні нинішнього року суд Центрального району Мінська визнав екстремістським телеграм-канал екскандидатки в президенти Білорусі та лідерки опозиції Світлани Тихановської.

З серпня минулого року у сусідній країні політв’язнями визнали вже понад 800 людей. Серед них є й українець Михайло Ференець.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter