Білоруський суд визнав екстремістськими матеріали TUT.by та його “дзеркала”

Дата: 13 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Суд Центрального району Мінська визнав інформаційну продукцію порталу TUT.BY і його соцмереж, а також сайту-дзеркала Zerkalo.io екстремістськими матеріалами.

Про це повідомляє Zerkalo.io.

Фото: TUT.by

До суду позивалось білоруське МВС. Екстремістськими визнали не тільки матеріали на сайтах й у соцмережах, але й логотипи видань. Перелік всіх матеріалів мають внести до Республіканського списку екстремістських матеріалів, після чого поширення будь-якої продукції TUT.by і Zerkalo.io вважатиметься адміністративним правопорушенням. Санкції статті передбачають штраф та навіть арешт.

Журналісти планують подавати апеляцію. 

“Ми впевнені, що не порушуємо закону, і претензії МВС є безпідставними. Журналісти Zerkalo.io дотримуються принципів журналістики і білоруських законів”, – заявили медійники. 

Портал TUT.by з’явився в Білорусі в жовтні 2000-го і протягом багатьох років є найвідвідуванішим сайтом білоруського інтернету. Так, згідно зі статистикою, наведеною на сайті, медіа охоплює понад 60% користувачів у країні. Наприкінці минулого року видання позбавили статусу ЗМІ, однак воно продовжило роботу. 

У травні поточного року його сайт заблокували, а в офісі та вдома у співробітників провели обшуки. Журналістів звинувачують в ухилянні від сплати податків.

Всього за рік у Білорусі затримали приблизно 500 працівників ЗМІ. Міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала країну найнебезпечнішою для журналістів у Європі. Через погрози та тиск медійники змушені виїжджати з неї цілими редакціями. 

Нагадаємо, що у травні влада Олександра Лукашенка ухвалила низку поправок до законодавства, які можуть ще більше погіршити стан свободи преси. Серед нововведень – дозвіл Міністерству інформації заблокувати роботу ЗМІ або інтернет-ресурсу без постанови суду, якщо ті раніше отримували попередження, заборона новинним організаціям і вебсайтам публікувати результати опитувань щодо політичних, соціальних або виборчих питань, якщо ці опитування проводилися без державної акредитації, тощо.

Фотографія обкладинки: TUT.by

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter