За останній рік у Білорусі затримали близько 500 працівників ЗМІ – звіт

Дата: 08 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

За останні дванадцять місяців у Білорусі силовики затримали близько 500 працівників ЗМІ, 29 з яких і нині перебувають у в’язниці. Так режим самопроголошеного президента Лукашенка придушує незалежне інформування громадськості після президентських виборів у серпні 2020 року.

Про це йдеться у звіті, який підготувала міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) разом із Всесвітньою організацією проти катувань (OMCT).

Джерело: interfax.by

Вільна та незалежна преса… є головним ворогом Олександра Лукашенка. Журналісти та навіть їхні сім’ї протягом року безперервно зазнавали фізичних, юридичних та економічних переслідувань і психологічного тиску. Ми закликаємо міжнародне співтовариство зробити все можливе, щоб припинити таку поведінку по сусідству з Європою. Винні мають бути притягнуті до відповідальності“, – заявив керуючий директор RSF Крістіан Мір.

У звіті зазначається, що під час арештів та у відділеннях поліції силовики часто поводилися із затриманими жорстоко, поданий вичерпний перелік імен винних у переслідуванні працівників ЗМІ. Задокументовано майже 70 випадків насильства та катувань у в’язницях. Спочатку репортерів, які повідомляли про протести проти Лукашенка, засуджували до кількох днів арешту, але згодом суди почали призначати реальні строки.

Повідомляється також про те, що режим посилив закони про засоби масової інформації, як влада вживає заходів проти організацій та незалежних медіахолдингів: Білоруській асоціації журналістів (БАЖ), яка тривалий час була партнерською організацією RSF у Білорусі, загрожує ліквідація, судовий процес розпочнеться 11 серпня. Співробітники Білоруського пресклубу перебувають у в’язниці або втекли за кордон. Tut.by, найбільший незалежний сайт новин, спочатку був позбавлений статусу ЗМІ, а потім заблокований у Білорусі.

У документі також згадується випадок з Романом Протасевичем, заради арешту якого примусово посадили пасажирський літак. Загальний стан Протасевича свідчив про те, що його катували. RSF та шість інших організацій просили Організацію Об’єднаних Націй офіційно оголосити арешт Протасевича незаконним. Через два дні після викрадення RSF подала кримінальну справу проти Лукашенка у Литві, відповідно до принципу загального права. Прокуратура Литви розпочала розслідування.

У звіті RSF та OMCT закликають до комплексного та незалежного розслідування злочинів проти журналістів у Білорусі. 

Нагадаємо, Білорусь посіла 158-ме місце зі 180 країн у рейтингу свободи преси, через “безпрецедентні репресії проти журналістів для приховання масштабів акцій протесту проти оголошених результатів президентських виборів”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter