Україна втратила позиції у всесвітньому рейтингу свободи преси

Дата: 20 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Україна опустилася на одну позицію та посіла 97-ме місце у Всесвітньому індексі свободи преси, яку складає міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів”.

Про це повідомляє ІМІ з посиланням на сайт організації.

Джерело: pixabay.com

До першої десятки індексу від “Репортерів” увійшли Норвегія, Фінляндія, Швеція, Данія, Коста Ріка, Нідерланди, Ямайка, Нова Зеландія, Португалія та Швейцарія.

Щонайменше в семи країнах Східної Європи фіксувалися напади невідомих людей на журналістів, наприклад продавців або озлоблених перехожих.

“Інститут масової інформації налічив в Україні 170 випадків фізичної агресії, що становить три чверті випадків порушень свободи преси в цій країні”, – йдеться в повідомленні.

У звіті наголошується, що пандемія та тимчасова самоізоляція стали причиною загострення соціальної напруженості й часом посилювали вияви ненависті щодо ЗМІ. Таке ставалося, зокрема, тоді, коли на коронакризу накладалися виклики передвиборчої кампанії. 

Білорусь втратила п’ять позицій і посіла 158-ме місце через “безпрецедентні репресії проти журналістів для приховання масштабів акцій протесту проти оголошених результатів президентських виборів”.

Росія опустилася на одну позицію та посіла 150-те місце в рейтингу. У звіті йдеться про те, що РФ йде в бік дедалі репресивнішої моделі щодо незалежних журналістів і ЗМІ.

Польща перемістилася з 62-го на 64-те місце в рейтингу. Згідно зі звітом “Репортерів”, після консолідації контролю над державними засобами масової інформації уряд продовжив політику “реполонізації” приватних ЗМІ для цензури. Так, напередодні президентських виборів у країні в середині 2020 року державні ЗМІ підтримали кампанію президента Анджея Дуди щодо переобрання та зробили все можливе для дискредитації його суперників. Також багато ветеранів-журналістів покинули державне радіомовлення після спроб керівництва запровадити цензуру.

Загалом “Репортери без кордонів” зазначили, що журналістика повністю або частково заблокована в 73% країн, у яких організація проводить моніторинг свободи слова.

“Журналісти стикаються із “закриттям доступу” до інформації на місцях, а також до джерел інформації через або під приводом санітарної кризи. Чи буде цей доступ відновлено після закінчення пандемії? Дослідження показує, що журналістам стає дедалі важче розслідувати й висвітлювати делікатні теми, особливо в Азії та на Близькому Сході, але також і в Європі”, – йдеться у звіті.

Лише 12 зі 180 країн, або 7% (у порівнянні з 8% 2020 року), все ще можуть вважатися такими, що мають сприятливе інформаційне середовище. 

США посіли 44-те місце, піднявшись на одну позицію рейтингу, попри те що останній рік президентства Дональда Трампа характеризувався рекордною кількістю нападів на журналістів (майже 400) та їхніх арештів (130). 

Нагадаємо, що у 2020-му Україна піднялася на шість позицій та посіла у відповідному індексі 96-те місце.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що протягом трьох місяців 2021 року українські журналісти 21 раз зазнавали фізичної агресії під час професійної діяльності, за цей же період минулого року таких нападів було майже втричі менше.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter