В Україні стали частіше нападати на журналістів: НСЖУ оприлюднила статистику

Дата: 19 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Протягом трьох місяців 2021 року українські журналісти 21 раз зазнавали фізичної агресії під час професійної діяльності, за цей же період минулого року таких нападів було майже втричі менше.

Таку статистику оприлюднила Національна спілка журналістів України в межах “Індексу фізичної безпеки журналістів”, повідомляється на сторінці голови НСЖУ Сергія Томіленка у фейсбуку. 

Джерело: pixabay.com

“Індекс фізичної безпеки журналістів України” – щомісячний моніторинг фактів фізичної агресії щодо журналістів і медіа України. Його укладають спільно НСЖУ й партнери: ГО “Інформаційна безпека”, ГО “Платформа прав людини”, Академія української преси та Інститут розвитку регіональної преси.

Згідно з ним найбільше інцидентів (14) трапилося в лютому, три випадки задокументовано в січні та чотири – в березні. Переважно це інциденти, пов’язані з агресивним перешкоджанням виконанню редакційних завдань працівниками мас-медіа та журналістами-фрілансерами.

Обставини окремих атак свідчать про умисний намір помсти за публікацію “незручних” матеріалів, йдеться в повідомленні. 

Так, 10 лютого в Одесі агресивно налаштована компанія напала на знімальну групу 7 каналу та погрожувала фізичною розправою журналістам, які знімали відеосюжет на ринку “Північний” про безакцизний продаж сигарет. 

Розслідування цієї атаки стало прецедентом оперативного розслідування та покарання за злочин проти журналістів. 18 лютого 2021 року Суворовський районний суд міста Одеси визнав винним у скоєнні кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 171 КК України, та призначив покарання у вигляді обмеження волі на строк два роки особі, яка перешкоджала роботі знімальної групи”, – уточнив Томіленко.

Також з початку року зафіксовано кілька випадків пошкоджень майна журналістів:

  • Ользі Ферар з Рівненщини камінням розбили скло автомобіля;
  • засновнику порталу dtp.kiev.ua Владиславу Антонову підпалили автомобіль;
  • журналісту та активісту Артему Соценку з Донеччини кинули запалювальну суміш на паркан біля будинку.

Жорстоке побиття журналіста посадовцем зафіксовано в Черкасах, у Києві телеоператора вкусили за руку, у Бердянську – плювали в обличчя, а у Вінниці журналістові зламали палець.

“У Національній спілці журналістів України обурені значною фізичною агресією до журналістів, хоч і відзначають оперативне реагування поліції на звернення працівників ЗМІ”, – наголосив голова НСЖУ.

На його думку, в суспільстві зростають радикальні настрої, є напруга через карантин, але “побиття та залякування журналістів – це брутальне перешкоджання, яке має однозначно каратися”.

Нагадаємо, у 2020 році в межах “Індексу фізичної безпеки журналістів” зафіксовано 77 випадків застосування сили до журналістів в Україні (загальна кількість постраждалих працівників медіа – 101).

У 2019 році трапилися 75 інцидентів застосування сили до журналістів, у яких постраждали 86 медійників.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Україні з початку року Нацполіція розслідує 11 кримінальних проваджень щодо правопорушень, вчинених проти журналістів із січня до початку березня 2021 року. 

Загалом упродовж останніх 30 років у світі, за даними Міжнародної федерації журналістів (IFJ), сталося 2680 убивств журналістів. Минулого року в 16 країнах зафіксували 65 убивств медіапрацівників.

За даними правозахисної організації  “Репортери без кордонів” (RSF), у 2020 році через професійну діяльність у світі вбито 50 працівників медіа.

Як повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ), кількість працівників медіа, убитих за свою професійну діяльність, зросла у 2020-му вдвічі в порівнянні з попереднім роком. 

Фото обкладинки: shipovnik.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter