З початку року в Україні за злочини проти журналістів відкрито 11 кримінальних проваджень

Дата: 10 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні з початку року Нацполіція розслідує 11 кримінальних проваджень щодо правопорушень, вчинених проти журналістів із січня по початок березня 2021 року. 

Про це повідомляє Інститут масової інформації з посиланням на Департамент захисту інтересів суспільства і держави (ДЗІСД) Національної поліції. 

Серед справ, які нині розслідують правоохоронці:

Напад 4 січня на волинську журналістку Людмилу Яворську. На неї накинувся з кулаками підприємець, коли вона приїхала до Підгайцівської сільської ради для отримання коментарів у депутатів щодо ситуації з ремонтом на одній із вулиць, а також зареєструвати запит на доступ до інформації. Кваліфікація правопорушення за ч. 2 ст. 171 Кримінального кодексу України.

Недопуск 20 січня журналістки “Неначасі” Катерини Майбороди на сесію Запорізької міської ради. Кваліфікація правопорушення за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України.

Недопуск журналістів на сесію Запорізької міської ради 27 січня. Кваліфікація правопорушення за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України.

Пошкодження авто рівненській журналістці та блогерці Ользі Ферар 2 лютого. Кваліфікація правопорушення за ч. 1 ст. 296 КК України (“Хуліганство”).

Побиття у Черкасах 2 лютого керівника та журналіста місцевого телеканалу “Антена” Валерія Воротника. Кваліфікація правопорушення за ч. 2 ст. 345-1 КК України.

Напад групи невідомих осіб на журналіста телеканалу “Наш” Олексія Пальчунова у Києві 4 лютого. Кваліфікація правопорушення за ч. 2 ст. 171 Кримінального кодексу України.

Підпал авто засновнику порталу dtp.kiev.ua Владу Антонову у Києві у ніч на 17 лютого. Кваліфікація правопорушення за ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України (“Умисне знищення або пошкодження майна”).

Напад голови Вільської об’єднаної територіальної громади Петра Білого на знімальну групу телеканалу СТБ 22 лютого у Житомирській області. Посадовцю оголошено про підозру в скоєнні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 345-1 КК України (“Погроза або насильство щодо журналіста”).

Перешкоджання журналістці “Радіо Ізюм” Ользі Говті на пленарному засіданні Ізюмської міської ради 24 лютого. Кваліфікація правопорушення за ч. 1 ст. 171.

Напад у Вінниці на журналіста Андрія Качора, що стався 27 лютого під час спроби зафіксувати порушення карантинних вимог. Під час нападу йому зламали палець. Справу розслідують за ч. 1 ст. 122 (“Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження”), а не за журналістською статтею, оскільки під час даного факту Качор журналістське завдання не виконував.

Побиття журналіста інформаційної агенції “Інформ Бюро” Олексія Кусова двома невідомими у Харкові 10 березня. Кваліфікація правопорушення за ч. 2 ст. 345-1.

За інформацією ДЗІСД, поліція закінчила розслідування в п’яти кримінальних провадженнях. У одному випадку справу було направлено до суду, в чотирьох – закрито через “відсутність складу злочину”.

Зокрема, завершено розслідування і передано до суду справу щодо нападу 3 лютого у Києві продавця шаурми на оператора телеканалу “Київ” – чоловік вкусив працівника телеканалу. Правопорушнику повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України. Обвинувачувальний акт до суду було направлено 26 лютого.

Крім цього, у трьох випадках, інформацію про які ІМІ надіслав до поліції, кримінальне провадження не було відкрите, оскільки журналісти не зверталися до органів поліції.

Нацполіція не відкрила справу щодо заяви головного редактора роздержавленої газети “Чорноморський маяк” Богдана Панаса про тиск із боку міської ради та міського голови Василя Гуляєва. Про напад на головного редактора газети “Свіжий апельсин” Вадима Кирпиченка у Пирятині  Полтавської області. А також про недопуск журналістів тростянецької газети “Тиждень” на засідання Тростянецького районного суду Сумської області, відповідачем у якому є міський голова.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що впродовж останніх 30 років у світі, за даними Міжнародної федерації журналістів (IFJ), сталося 2680 убивств журналістів. Минулого року в 16 країнах зафіксували 65 убивств медіапрацівників.

За даними правозахисної організації  “Репортери без кордонів” (RSF), у 2020 році через професійну діяльність у світі вбито 50 працівників медіа.

Як повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ), кількість працівників медіа, убитих за свою професійну діяльність, зросла у 2020-му вдвічі в порівнянні з попереднім роком. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter