У Білорусі майже 30 осіб затримали за підписку на “екстремістські” телеграм-канали – правозахисники

Дата: 27 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У білоруському Гомелі затримали майже 30 осіб за підписку на “екстремістські” телеграм-канали.

Про це повідомляється в телеграм-каналі правозахисного центру “Весна”.

Джерело: News Alain Français

Усім висунули звинувачення за статтею 19.11 КпАП Республіки Білорусь – “Розповсюдження інформаційної продукції, що містить заклики до екстремістської діяльності або пропаганду такої діяльності”.

За інформацією правозахисників, на одну із затриманих, 22-річну студентку Яніну Змитрович, силовики чекали біля школи, де вона працює. Спочатку пропонували дівчині поїхати з ними як свідок. Та попросила надіслати їй офіційну повістку. Тоді її заштовхали в автомобіль, відібрали телефон та під загрозою розправи дізналися пароль від нього.

Того ж дня студентку під час трихвилинного суду засудили до 15 діб перебування в СІЗО.

Нагадаємо, постанова білоруського уряду дозволила карати користувачів месенджерів і соціальних мереж, які читають “екстремістів”. Документ надав право розглядати таких людей як учасників незаконних формувань.

Максимальне покарання за відповідною статтею в країні становить сім років позбавлення волі.

Від початку масових протестів у Білорусі “екстремістським” визнали в країні чимало чого, зокрема сайт популярного медіа Tut.by, сайт-дзеркало видання та навіть його логотип. “Екстремістськими” визнали й телеграм-канал Nexta, який на момент написання новини читали 981 тисяча людей.

У жовтні нинішнього року суд Центрального району Мінська визнав екстремістським телеграм-канал екскандидатки в президенти Білорусі та лідерки опозиції Світлани Тихановської.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter