Білорусів хочуть саджати у в’язницю за підписку на “екстремістські” канали

Дата: 13 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі за здійснення “екстремістської діяльності у мережі” можна отримати 7 років позбавлення волі. 

Про це повідомили у Головному управлінні по боротьбі з організованою злочинністю республіки. 

Фото: news.zerkalo.io

Карати користувачів месенджерів і соціальних мереж, які читають “екстремістів”, дозволила постанова білоруського уряду. Документ надав право розглядати таких людей як учасників незаконних формувань.

Максимальне покарання за відповідною статтею у країні становить 7 років позбавлення волі.

Від початку масових протестів у Білорусі “екстремістським” визнали у країні чимало чого, зокрема сайт популярного медіа Tut.by, сайт-дзеркало видання та навіть його логотип. “Екстремістськими” визнали й телеграм-канал Nexta, який на момент написання новини читали 981 тисяча людей.  

Білоруські юристи пояснюють, що після вступу в силу постанови всі визнані раніше екстремістськими телеграм-канали, ЗМІ або чати не стануть автоматично екстремістськими формуваннями. Для цього мають проти пройти суди, які їх такими визнають або не визнають.

Наразі у слідчому ізоляторі в Білорусі утримують щонайменше двох людей, яких звинуватили у пересиланні повідомлень з “екстремістських” ресурсів. Подружжя 26-річних Сергія Крупеніча та Анастасію Крупеніч-Кондратьєву суд вже всьоме відправив під адмінарешт попри те, що вони провели за ґратами вже понад 80 діб. 

Нагадаємо, що з серпня минулого року у Білорусі політв’язнями визнали вже понад 800 людей. Серед них є й українець Михайло Ференець. Він родом з Донецька, однак від 2012 року проживав у Білорусі. Його затримали у вересні минулого року та звинуватили в участі в трьох протестних маршах, нанесенні протестних написів і зображень на будівлі, а також вивішуванні БЧБ-стрічок у дворах Фрунзенського району Мінська.

Від моменту затримання Ференець вимагав допустити до нього українського консула, однак цього білоруські силовики не зробили. Натомість, обіцяючи відправити на батьківщину, умовили підписати зізнання. Нещодавно стало відомо, що українця катували в ув’язненні та тримали в нелюдських умовах.

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter