Головреда білоруської газети “Наша нива” утримують у нелюдських умовах – дружина

Дата: 19 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Дружина головного редактора видання “Наша нива” Єгора Мартиновича повідомила, що її чоловіка утримують у нелюдських умовах. За ґратами він перебуває понад 10 днів, але до цього часу в Мартиновича немає іншого одягу, крім того, в якому його затримали. Йому не передають посилки, також журналісту доводиться спати на підлозі чи металевій шконці без матраца в сильну спеку. 

Про це пише “Детектор медіа” з посиланням на пост у соцмережах дружини затриманого, журналістки Тut.by Адарії Гуштин. 

Єгор Мартинович

Головред “Нашої ниви” вже понад 10 днів перебуває в ув‘язненні. Йому так і не висунули звинувачення, тому мали б відпустити 18 липня, але цього не відбулося. Журналіста затримали ще на три дні. Причому слідчі не повідомили, за якою статтею цього разу.

За словами дружини, на Мартиновича “нічого не знайшли”, але він залишається за ґратами.

Упродовж тих 10 днів, які Єгор Мартинович провів на Окрестіна, нічого за ст. 342 на нього так і не знайшли. Але на свободу його не відпустили, одразу ж затримали знов за новою статтею Кримінального кодексу. Під час затримання Єгора били по голові, а в СК йому викликали швидку допомогу. Одинадцять днів Єгор спав на підлозі чи на голій шконці в нестерпну спеку. Передачу від родичів йому не передають. Тобто в нього немає ні змінного одягу, ні змінної білизни, немає зубної щітки та пасти. Навіть трохи зайвої їжі та напоїв. Мого чоловіка катують, тому що він чесний журналіст, який залишився в Білорусі до кінця, дотримуючись правди та закону“, – написала Гуштин. 

Нагадаємо, що після обшуків 8 липня силовики затримали головреда “Нашої ниви” на 72 години як підозрюваного за ч. 1 ст. 342 КК (“Організація або підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або участь в них”). Під час затримання він отримав травму голови.

За повідомленнями “Нашої ниви” в телеграмі, того ж дня силовики прийшли й до редакцій “Брестської газети” та щотижневика Intex-Press у Барановичах, також затримано редактора місцевого видання orsha.eu.

На тлі репресій з боку режиму нелегітимного президента країни Олександра Лукашенка Білоруська асоціація журналістів виступила із заявою, в якій вимагає “припинити знищення білоруських незалежних медіа”.

Фотографія обкладинки: rbc.ua
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter