У Білорусі від репресій постраждали близько 30 тисяч людей – “Вясна”

Дата: 09 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Від репресій різних форм режиму Олександра Лукашенка постраждали 30 тисяч людей. 

Про це під час відкриття п’ятої Правозахисної НеКонференції повідомила правозахисниця центру “Вясна” Наталя Сацункевич, передає кореспондент видання ZMINA

“За нашими оцінками, близько 30 тисяч людей у Білорусі зазнали репресій у різних формах: затримання, арешти, тортури. І це все відбувається лише за те, що люди реалізують свою свободу вираженням думок, критикуючи чинну владу”, – сказала правозахисниця. 

Вона додала, наразі в країні щонайменше 156 політичних в’язнів, яких білоруські силовики переслідують за кримінальним законодавством. 

“Ми щоденно спостерігаємо, як на громадян порушують кримінальні справи, відбуваються судові засідання і люди отримують реальні терміни, наприклад начебто за образу співробітника міліції. Водночас ми не бачимо жодної кримінальної справи проти правоохоронців, які застосовували тортури. Вкрай складно працювати в країні, де не працюють правові механізми”, – прокоментувала правозахисниця.  

За словами Сацункевич, уже два місяці, як ув’язненні також перебуває правозахисниця “Вясни” Марфа Рабкова. 

Нагадаємо, що з 9 серпня в Білорусі не закінчуються акції протесту невдоволених фальсифікаціями на виборах президента. Перегони, за офіційними даними, виграв Олександр Лукашенко, однак результати незалежних підрахунків вказують на перемогу кандидатки від опозиції Світлани Тихановської

Лишень останньої неділі, 6 грудня, білоруські силовики затримали три сотні активістів та журналістів.

За даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. Також відомо про загиблих. Ще тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter