У Білорусі в неділю затримали 23 журналістів і понад тисячу протестувальників

Дата: 16 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

У Білорусі під час чергової акції протесту в неділю були затримані понад тисячу осіб, серед яких 23 журналісти.

Про це повідомляють правозахисний центр “Весна” та Білоруська асоціація журналістів.

Станом на 5:00 у списку “Весни” було понад 1100 імен затриманих, список постійно доповнюється. Переважну більшість затримано в Мінську, зокрема на “Площі змін”, де нещодавно невідомі на смерть забили 31-річного Романа Бондаренка.

За даними правозахисників, більшість затримань відбулися в Мінську, де силовики в чорному застосували сльозогінний газ і світло-шумові гранати, щоб розігнати тисячі демонстрантів.

Двох людей побили силовики в масках усередині продуктового магазину.

Окрім цього, людей затримували в Гомелі, Гродні, Могилеві, Бресті, Новополоцьку.

Білоруська асоціація журналістів повідомляє, що в Мінську, Вітебську, Гродно і Пінську під час висвітлення акцій були затримані журналісти. Усього відомо про 23 затримання представників ЗМІ, із них четверо – автори білоруської служби Радіо Свобода.

Минулої неділі, 8 листопада, у Білорусі також за день затримали більш ніж тисячу протестувальників

Відомо, що з початку масових протестів, які не закінчуються в країні з 9 серпня, влада активно формує через підконтрольні медіа негативний образ протестувальників, називаючи їх, зокрема, п’яницями. У вересні МВС навіть оприлюднило записи телефонних дзвінків нібито “простих законослухняних громадян”, які скаржилися на протестувальників та закликали ОМОН розстрілювати мітингарів. 

Лише за перші декілька днів масових акцій тисячі білорусів опинилися в ізоляторах, де з них знущалися та катували. За даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. За даними правозахисників, за час протестів також померли п’ятеро протестувальників, однак влада заперечує цей факт. 

Відомо, що з травня поточного року білоруська влада порушила майже тисячу кримінальних справ, пов’язаних з виборами та протестами.

11 листопада 31-річного Романа Бондаренка затримали люди в цивільній формі на “Площади перемен” у Мінську. Вони приїхали туди, щоб зняти біло-червоно-білі стрічки. Люди із сусідніх будинків, серед яких був і загиблий, вийшли, щоб завадити невідомим, однак між ними почався конфлікт. Бондаренка затягли в автозак і побили, внаслідок чого він отримав серйозні травми та помер.

Пізніше Слідчий комітет Білорусі заявив, що загиблий був у стані алкогольного сп’яніння, коли його доставили до лікарні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter