Білоруська влада заперечує смерть п’яти протестувальників

Дата: 18 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Слідчий комітет Білорусі заперечив інформацію правозахисників, які працюють у країні, про загибель п’яти учасників акцій протесту, спричинених невдоволенням офіційними результатами виборів президента. 

Про це повідомляє агентство БелаПАН з посиланням на представника СК Сергія Кабаковича.

Напередодні заяви СК правозахисники об’єднання “Зьвяно” видали звіт щодо порушення прав учасників акцій протесту. Волонтери організації розшукали в лікарнях Мінська щонайменше 120 людей і опитали 30 потерпілих, які дістали травми різного ступеня тяжкості. Зі слів медиків швидкої допомоги, які працювали в місцях сутичок із силовиками, омонівці, ймовірно, використовували вогнепальну зброю проти мирних протестувальників. 

“Постраждалих від вогнепальних поранень відвозили до Військового шпиталю. Також водій швидкої повідомив про трьох загиблих у цьому районі (вулиця Пушкінська. – Ред.). Одного з потерпілих на ім’я Сергій поранили гумовою кулею в лікоть на вулиці Рокоссовського 11 серпня о 22.00. За його словами, навколо перебували люди без свідомості, і коли приїхала швидка допомога, то одного з потерпілих вони не змогли врятувати: він помер на руках лікарів, які ставили крапельницю. З вогнепальним пораненням у реанімації 4-ї міської лікарні перебуває людина, яка надійшла в ніч з 9 на 10 серпня”, – розповіли правозахисники. 

Офіційно СК Білорусі підтвердив лише дві смерті: загибель 34-річного Олександра Тарайковського та 25-річного Олександра Вихора. Щодо останнього, то в слідчому комітеті нібито вже призначили низку експертиз. Інформацію правозахисників про інші смерті у відомстві попросили передати до відповідних органів для розслідування. 

Нагадаємо, що вибори президента Білорусі пройшли 9 серпня. Офіційно їх виграв Олександр Лукашенко, однак опозиція стверджує, що результати білоруської ЦВК сфальсифіковано. Одразу після закінчення голосування сотні білорусів вийшли на вулицю та вимагали чесного підрахунку голосів, однак силовики почали жорстко розганяти їх.

За п’ять днів протесту в країні затримали близько 7 тис. осіб, зокрема іноземців. Згодом із СІЗО почали випускати затриманих, які розповідали про нелюдське поводження з боку силовиків, побиття, погрози зґвалтуванням тощо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter