У Білорусі силовики прийшли з обшуками до журналістів незалежного інформагентства БелаПАН

Дата: 18 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

У Мінську в середу, 18 серпня, силовики прийшли з обшуками до журналістів незалежного інформаційного агентства БелаПАН.

Про це повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням на сайт агентства (станом на 12.00 недоступний).

Редакція БелаПАН. Джерело: svoboda.org

Зокрема, слідчі дії проводилися в кореспондентки Ірини Турчиної, редактора Олександра Зайцева та бухгалтерки Катерини Бойової, пишуть журналісти.

За повідомленням ЗМІ, головна редакторка БелаПАН Ірина Левшина та журналіст Захар Щербаков не виходять на зв’язок.

Щодо причин обшуків – поки що вони не відомі.

Раніше, 14 січня 2021 року, під час обшуків у мінській редакції БелаПАН білоруські силовики вилучили рукописи, документи, кілька десятків жорстких дисків і диск сервера локальної мережі. Тоді слідчі дії проводилися в межах кримінальної справи на ексзаступника директора агентства, журналіста Андрія Александрова за статтею “про організацію або участь у діях, що грубо порушують громадський спокій”.

Нагадаємо, що з 9 серпня в Білорусі тривають акції протесту невдоволених фальсифікаціями на виборах президента. Перегони, за офіційними даними, виграв Олександр Лукашенко, однак результати незалежних підрахунків свідчили про перемогу кандидатки від опозиції Світлани Тихановської.

Політв’язнями в країні вважають майже три сотні осіб, зокрема активістів, правозахисників, лікарів та журналістів, яких влада переслідує за висвітлення порушень прав людини. 

За даними правозахисників, загалом від репресій із серпня минулого року постраждали близько 30 тисяч білорусів. Щонайменше шестеро учасників акцій зникли безвісти. 

Усього за рік у Білорусі затримали приблизно 500 працівників ЗМІ. Міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала країну найнебезпечнішою для журналістів у Європі. Через погрози та тиск медійники змушені виїжджати з неї цілими редакціями. 

У травні 2021 року влада Лукашенка ухвалила низку поправок до законодавства, які можуть ще більше погіршити стан свободи преси. Серед нововведень – дозвіл Міністерству інформації заблокувати роботу ЗМІ або інтернет-ресурсу без постанови суду, якщо ті раніше отримували попередження, заборона новинним організаціям і вебсайтам публікувати результати опитувань щодо політичних, соціальних або виборчих питань, якщо ці опитування проводилися без державної акредитації тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter