У Білорусі колишню журналістку Белтелерадіокомпанії Ксенію Луцкіну відправили за ґрати на вісім років

Дата: 29 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Мінський міський суд засудив до восьми років колонії колишню журналістку Белтелерадіокомпанії (БТ) Ксенію Луцкіну за звинуваченням “у діях з метою захоплення державної влади”.

Про це повідомила Білоруська асоціація журналістів (БАЖ).

Луцкіна була головною редакторкою студії документальних фільмів, лауреаткою національних премій. Після президентських виборів 2020 року приєдналася до страйку своїх колег, які вимагали об’єктивного висвітлення протестної активності у країні. Після звільнення з БТ стала членкинею опозиційної Координаційної ради, очоливши групу інформаційного забезпечення.

Жінку затримали 22 грудня 2020 року в один день зі співробітниками “Пресклубу Беларусь”, зокрема засновницею організації Юлією Слуцькою, її сином Петром, директором організації Сергієм Ольшевським та програмним директором Аллою Шарко. Спочатку всіх звинувачували у несплаті податків, а після закриття справи після відшкодування “можливих збитків”, Луцкіній висунули нове обвинувачення — “змова чи інші дії, вчинені з метою захоплення державної влади”. Санкція статті передбачає максимальне покарання до 12 років позбавлення волі.

Генпрокуратура Білорусі заявила, що Луцкіна нібито “займалася створенням інтерактивного телебачення, метою якого є приховування та спотворення реальних фактів, ескалація протестної активності, стимулювання розколу у суспільстві, формування у людей негативної думки про діяльність державних органів”.

Слуцька, Шарко та Ольшевський вийшли на волю 19 серпня 2021 року після майже восьми місяців перебування під вартою. Вони написали прохання про помилування до Олександра Лукашенка. Луцкіна писати прохання про помилування відмовилася.

Жінка перебуває за ґратами понад 20 місяців. 2014 року їй зробили операцію з видалення двох пухлин головного мозку. У СІЗО без належного медичного спостереження пухлина почала розвиватися знову.

Вдома на Ксенію чекає неповнолітній син.

Раніше БАЖ у другу річницю президентських виборів в Білорусі, через сфальсифіковані результати яких почалися масові протести та активізувалися репресії проти ЗМІ, закликала світ тиснути на диктаторський режим Лукашенка для відновлення свободи слова в країні.

За даними моніторингу міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” (RSF), країна 2022 року посідає 153-тє місце зі 180 у світовому рейтингу свободи преси.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter