У Бабиному Яру відбулася церемонія памʼяті до 82-х роковин трагедії: до заходу долучився президент

Дата: 29 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

29 вересня, у пʼятницю, відбулася церемонія памʼяті до 82-х роковин трагедії у Бабиному Яру. У роки Другої світової війни цей день став символом Голокосту, адже саме 29 вересня 1941 року нацисти розпочали масові розстріли єврейського населення Києва. Того дня вони розстріляли понад 22 тисячі людей, а до середини жовтня кількість вбитих перевищила 50 тисяч.

Про це повідомили в Федерації єврейських громад України.

Фото: Офіс президента України

Захід організували Федерація європейських громад України та Офіс президента. На прохання Зеленського цього разу церемонія була обмежена та включала точну кількість учасників.

Долучилися рабини з Києва, Бердичева, Житомира, Білої Церкви та Черкас, на чолі з заступником голови ради Федерації єврейських громад України рабином Рафаелем Рутманом.

“Дякую, що ви сьогодні знайшли можливість бути тут, на вшануванні памʼяті жертв нацистських репресій, Голокосту. Дякую єврейським релігійним представникам, які молилися за вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру”, – сказав Зеленський.

Володимир Зеленський також відзначив героїзм Праведників народів світу.

За словами президента, юдаїзм в Україні сьогодні процвітає та активно розвивається без жодної дискримінації. Він передав вітання єврейській громаді, яка сьогодні ввечері відзначатиме свято Суккот.

Фото: Офіс президента України

Тим часом Рутман промовив молитву “Бог повний милосердя”, прочитав кадіш і сказав президенту, що сьогодні, через 82 роки після трагедії, євреї України відзначатимуть свято Суккот з гордістю за своє походження і без жодного страху. Він також зазначив, що спільно з представниками Хабаду ФЄГУ розіслала 52 000 святкових пакунків у 180 міст України.

Нагадаємо, що 28 вересня у Національному історико-меморіальному заповіднику “Бабин Яр” відкрилася мультимедійна документальна виставка “Бабин Яр: Дзеркала смерті”. У ній порівнюють злочини тоталітарних режимів під час Другої світової війни та сучасної Росії на території України.

Експозиція складається з декількох десятків інформаційних банерів, на яких представлені документальні свідчення про трагедії, що відбулися на теренах України протягом XX століття та під за час повномасштабного вторгнення російської армії в Україну.

Читайте також: Євреї у Києві: дискримінаційна політика, Бабин Яр та примусові роботи

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter