“Дзеркала смерті”: у Києві відкрили виставку до 82-х роковин трагедії Бабиного Яру

Дата: 28 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

28 вересня у Національному історико-меморіальному заповіднику “Бабин Яр” відбулося відкриття мультимедійної документальної виставки “Бабин Яр: Дзеркала смерті”. У ній порівнюють злочини тоталітарних режимів під час Другої світової війни та сучасної Росії на території України.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

Фото: “Укрінформ”

“Є речі, про які говорити ніколи не забагато. Це речі, які нас виховують, дозволяють переосмислити самих себе та зробити кращими наступні покоління. Сьогоднішня виставка вкотре нагадує нам про те, що життя має різні сторінки, зокрема і трагічні. З кожної такої сторінки ми маємо зробити висновки, які стануть фундацією для майбутнього”, – зазначив тимчасовий виконувач обовʼязків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Експозиція складається з декількох десятків інформаційних банерів, на яких представлені документальні свідчення про трагедії, що відбулися на теренах України протягом XX століття та під за час повномасштабного вторгнення російської армії в Україну.

Розпочинається виставка з теми розстрілу євреїв у Бабиному Яру, який відбувся 29–30 вересня 1941 року.

Посол Ізраїлю Міхаель Бродський нагадав, що за ті два дні нацисти розстріляли близько 34 тисяч євреїв, а загалом за роки Другої світової війни загинули близько 100 тисяч невинних жертв – євреїв, ромів, українців.

“Бабин Яр – місце нашого спільного болю та пам’яті. З часів здобуття Україною незалежності тут відбувається вшанування загиблих. Щороку, перебуваючи тут, ми говорили про уроки історії. Ця виставка знову порушує це питання і промовляє голосами мертвих. Сьогодні, коли вже півтора року триває повномасштабна війна в Україні, ці історичні уроки лягають на численні повідомлення про загибель мешканців українських міст”, – зазначив він.

Також в експозиції представлені документальні відомості про Голодомор і репресії проти українських націоналістів наприкінці 1941 року. Поблизу розташований стенд про Маріуполь, який зазнав блокади з боку росіян у 2022 році. Також є банери з інформацією про табори для 600 тисяч радянських військовополонених, що були на Дарниці та вулиці Керосинній. Навпроти – стенд про Оленівку.

Виставка працюватиме протягом місяця у павільйоні “Жива памʼять”.

Як відомо, трагедія у Бабиному Яру в роки Другої світової війни стала всесвітнім символом Голокосту. 29 вересня 1941 року нацисти розпочали масові розстріли єврейського населення Києва. Того дня вони вбили понад 22 тисячі людей, а до середини жовтня кількість жертв перевищила 50 тисяч.

За різними оцінками, в Бабиному Яру нацисти вбили від 70 до 150 тисяч людей, серед яких від 50 до 70 тисяч євреїв, а також радянські військовополонені, діячі Української національної ради, роми, пацієнти психіатричної лікарні. 

Нагадаємо, що 29 серпня в неонацистському телеграм-каналі “Молодіжний Націонал-Соціалістичний Батальйон” опублікували фотографії меморіалу, що розташований у Радомишлі на місці масового розстрілу євреїв, розписаного антисемітськими написами та нацистськими символами. Наразі їх уже прибрали. 

Місцева поліція вже в курсі інциденту і проводить слідчі дії, проте щодо попередньої кваліфікації злочину досі нічого не відомо.

Читайте також: Євреї у Києві: дискримінаційна політика, Бабин Яр та примусові роботи

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter