У Радомишлі на місці масових розстрілів євреїв зʼявились антисемітські написи

Дата: 04 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

29 серпня в неонацистському телеграм-каналі “Молодіжний Націонал-Соціалістичний Батальйон” опублікували фотографії меморіалу, що розташований у Радомишлі на місці масового розстрілу євреїв, розписаного антисемітськими написами та нацистськими символами. Наразі їх уже прибрали. 

Про це повідомляє Група моніторингу прав національних меншин. 

Фото з телеграм-каналу “Молодіжний Націонал-Соціалістичний Батальйон”

Так, меморіал розташований на околиці міста Радомишль Житомирської області, на місці масових розстрілів євреїв нацистами в роки Другої світової війни. Написи та символи, як видно на фото, нанесені червоною фарбою.

“Наразі повідомлення перевіряється, і, якщо інформація про інцидент підтвердиться, він стане першим відомим актом антисемітського вандалізму в Україні 2023 року”, – йдеться в повідомленні.

Керівник Групи моніторингу прав національних меншин, історик та політичний аналітик Вʼячеслав Ліхачов у коментарі ZMINA розповів, що місцеві журналісти підтверджують факт осквернення меморіалу. За їхніми словами, написи та символи нанесли напередодні Дня Незалежності. 

Фото з телеграм-каналу “Молодіжний Націонал-Соціалістичний Батальйон”

У міській раді повідомили, що написи ліквідували. За словами Ліхачова, місцева поліція вже в курсі інциденту і проводить слідчі дії, проте щодо попередньої кваліфікації злочину досі нічого не відомо.

Як відомо, до проявів антисемітизму належать ненависницьке ставлення до осіб єврейського походження, антиєврейська пропаганда, заперечення Голокосту, руйнування єврейських будівель, релігійних споруд чи пам’яток.

У 2022 році, напередодні повномасштабного вторгнення, шляхом внесення змін до 161 статті Кримінального кодексу України, Верховна Рада України ввела кримінальну відповідальність за прояви антисемітизму. Проте в дію ці зміни так і не вступили, оскільки документ не підписав президент Володимир Зеленський.

Нагадаємо, що з початку повномасштабної війни в Україні різко скоротилася кількість зафіксованих злочинів на ґрунті антисемітизму. Так, упродовж 2022 року монітори Freedom House не зафіксували жодного випадку, коли антисемітизм ставав би мотивом фізичного насильства. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter