За минулий рік в Україні не зафіксували жодного випадку фізичного насильства на ґрунті антисемітизму – Freedom House

Дата: 01 Травня 2023
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабної війни в Україні різко скоротилася кількість зафіксованих злочинів на ґрунті антисемітизму. Так, упродовж 2022 року монітори Freedom House не зафіксували жодного випадку, коли антисемітизм ставав би мотивом фізичного насильства. 

Про це йдеться в річному звіті організації. 

Фото: Depositphotos

Водночас правозахисники задокументували випадок, коли побутова сварка, яка почалася через претензії до паркування автомобіля, супроводжувалась антисемітськими образами.

Так, 31 березня в Івано-Франківську сталася бійка, унаслідок якої голова єврейської громади Ігор Перельман отримав три ножових поранення. Чоловік стверджує, що нападник викрикував погрози антисемітського змісту.

З урахуванням контексту інциденту його антисемітський характер не є очевидним. Конфлікт почався через сварку на побутовому рівні – з приводу паркування машини. Потерпілий припаркував її так, що вона заважала іншим. Однак він зробив це тому, що розвантажував гуманітарну допомогу. Нападник нібито вступився за дружину, яка почала сварку. 

Фото: річний звіт Freedom House

“У 2022 Верховна Рада України ввела кримінальну відповідальність за “прояви антисемітизму”. До таких проявів відносяться ненависницьке ставлення до осіб єврейського походження, антиєврейська пропаганда, заперечення Голокосту, руйнування єврейських будівель, релігійних споруд чи пам’яток”, – нагадали у Freedom House.

Раніше такі злочини кваліфікували як вандалізм чи хуліганство. Нині за антисемітизм загрожує штраф від 3400 до 8500 гривень або обмеження волі на строк до п’яти років із забороною обіймати певні посади чи вести певну діяльність на строк до трьох років. 

Примітно, що за 2022 рік монітори зафіксували п’ять випадків антисемітського вандалізму.

До вандалізму, як зазначають у звіті, належить фізичне пошкодження об’єктів єврейської інфраструктури, наприклад будівель синагог, громадських центрів, меморіалів пам’яті жертв Голокосту, надгробків на єврейських кладовищах.

Пошкодженням вважається як побиття скла чи інше руйнування, так і графіті антисемітського або неонацистського характеру, що свідчать про ідеологічну мотивацію.

Фото: річний звіт Freedom House

У 2020 році подібних випадків вандалізму зафіксували 10, а у 2021-му – 14. 

Раніше ZMINA писала, що 24 грудня 2022 року в Ужгороді на площі Театральній зʼявились антисемітські написи на стіні. На будівлі були написані заклики до вбивства євреїв та накази, адресовані представникам цієї національної спільноти, покинути Україну. 

Згідно з методологією моніторингу антисемітських злочинів, який веде історик В’ячеслав Лихачов, такі інциденти не кваліфікуються як акти вандалізму, оскільки жоден єврейський обʼєкт не постраждав. Однак написи були зроблені на фасаді будівлі саме навпроти колишньої синагоги, де нині розташована філармонія. Текст був написаний російською мовою. 

Згодом, у квітні 2023 року, есбівці повідомили, що російські спецслужби намагалися дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію на Заході України шляхом розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Правоохоронці затримали ймовірного російського агента, який погрожував очільнику єврейської громади Закарпаття. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter