На Закарпатті затримали агента РФ, який розпалював антисемітські настрої 

Дата: 03 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Російські спецслужби намагалися дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію на Заході України шляхом розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Правоохоронці затримали ймовірного російського агента, який погрожував очільнику єврейської громади Закарпаття. 

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Фото: Служба безпеки України

Так, під час спецоперації есбівці затримали мешканця Закарпаття, який за вказівкою окупантів штучно розпалював антисемітські настрої в регіоні. Зокрема, у грудні минулого року він приховано наніс на фасадах будівель у центрі Ужгорода написи із закликами до вбивства євреїв.

Крім того, підозрюваний надіслав лідеру єврейської громади “авторську” псевдонаукову працю, у якій “обґрунтував” свою ненависть до цієї національності.

Правоохоронці встановили, що до 2014 року фігурант тимчасово проживав на території Північної Осетії РФ. Наразі співробітники СБУ детально вивчають зв’язки чоловіка зі спецслужбами Російської Федерації.

Під час обшуку в помешканні підозрюваного виявили комп’ютерну техніку з доказами його діяльності, а також прокремлівську літературу, де автори вихваляють спецслужби РФ.

Також вилучили заплямований фарбою одяг, у якому фігурант наносив антисемітські написи на будівлях.

Фото: Служба безпеки України

На підставі зібраних доказів чоловіку повідомили про підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (розпалювання національної, регіональної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті).

Нагадаємо, що в ніч проти 24 грудня 2022 року в Ужгороді на площі Театральній зʼявились антисемітські написи на стіні. На будівлі були написані заклики до вбивства євреїв та накази, адресовані представникам цієї національної спільноти, покинути Україну. 

Згідно з методологією моніторингу антисемітських злочинів, який веде історик В’ячеслав Лихачов, такі інциденти не кваліфікуються як акти вандалізму, оскільки жоден єврейський обʼєкт не постраждав. Однак написи були зроблені на фасаді будівлі саме навпроти колишньої синагоги, де нині розташована філармонія. Примітно також, що текст був написаний російською мовою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter