В Ужгороді зафіксували випадок антисемітизму: на стінах будівлі зʼявилися написи із закликом убивати євреїв

Дата: 27 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У ніч проти 24 грудня в Ужгороді на площі Театральній зʼявилися антисемітські написи на стіні. На будівлі були написані заклики до вбивства євреїв та накази, адресовані представникам цієї національної спільноти, покинути Україну. 

Про це повідомляє Обʼєднана єврейська община України. 

Фото: Обʼєднана єврейська община України

Того ж дня на місце інциденту прибули комунальники, які зафарбували написи. 

Своєю чергою поліцейські отримали всю інформацію з камер відеоспостереження про ймовірно причетних до справи людей. Їх уже шукають правоохоронці, а в поліції наразі визначають правову кваліфікацію подій.

“За інформацією від місцевої єврейської громади, правоохоронні органи розслідують цей інцидент. Антисемітські написи вже ліквідовано. Об’єднана єврейська община України триматиме на контролі цю ситуацію”, – йдеться в повідомленні.

Згідно з методологією моніторингу антисемітських злочинів, який веде історик В’ячеслав Лихачов, такі інциденти не кваліфікуються як акти вандалізму, оскільки жоден єврейський обʼєкт не постраждав. Однак написи були зроблені на фасаді будівлі саме навпроти колишньої синагоги, де нині розташована філармонія. Примітно також, що текст був написаний російською мовою. 

“Взагалі ж, якщо підсумувати, то рік, що минає, став роком з мінімальною кількістю зафіксованих антисемітських інцидентів за 20+ років з початку систематичного спостереження. Нічого подібного до тогорічної хвилі вандалізму щодо ханукальних світильників, до речі, не спостерігалося”, – каже Лихачов.

Як зазначає експерт, за попередньою інформацією, на підконтрольній українському уряду території за рік зафіксували п’ять випадків антисемітського вандалізму (два з них – до 24.02) та один випадок антисемітського насильства.

“Для порівняння: у 2021 році було зафіксовано три випадки антисемітського насильства, під час яких постраждало щонайменше чотири особи, та 14 випадків антисемітського вандалізму”, – додає він.

Раніше ZMINA писала, що за 2021 рік Об’єднана єврейська община України зафіксувала 52 випадки антисемітизму в різних містах. Це на три більше, ніж у 2020-му, тож, за висновками фахівців, рівень антисемітизму в Україні залишився без змін.

Відповідно до методології моніторингу ОЄОУ, до підсумкової загальної статистики потрапляють не лише випадки власне злочинів на ґрунті антисемітизму (тобто насильства та вандалізму проти єврейських об’єктів), а й ширше коло інцидентів, зокрема усні висловлювання антисемітського характеру, вуличні графіті тощо.

Нагадаємо, що в липні цього року ексдепутата Київради Михайла Ковальчука звинуватили в антисемітизмі. Тоді він негативно висловився в соцмережах про головне свято юдеїв. Також колишній депутат зазначив, що сатанізм є однією з форм юдаїзму, де особливу увагу приділяють саме жертвопринесенням та годівлі своїх господарів – темних сил.

Натомість, як переконаний Ковальчук, юдеї отримують гроші й владу над іншими народами, радіючи своїм багатствам та не зважаючи на те, що з ними станеться після смерті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter