За минулий рік Об’єднана єврейська община України зафіксувала 52 випадки антисемітизму 

Дата: 09 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

За 2021 рік Об’єднана єврейська община України зафіксувала 52 випадки антисемітизму в різних містах. Це на три більше, ніж у 2020-му, тож, за висновками фахівців, рівень антисемітизму в Україні залишився без змін.

Про це йдеться в щорічному звіті організації. 

Скриншот зі звіту

Серед позитивних тенденцій, як зазначають у документі, – зниження кількості актів антисемітизму, пов’язаних з насильством. Торік їх сталося три, один з яких – у селі  Торговиця Кіровоградської області. Влітку тут напали на вчителя хедера і єврейська релігійна початкова школа, який з дружиною та дітьми приїхав помолитися на оелі одного з учнів Рабі Нахмана. До потерпілого став чіплятися місцевий житель, запитуючи, чи той єврей, потім накинувся на потерпілого з кулаками, вигукуючи антисемітські образи. Слідство водночас не побачило в діях нападника антисемітизму та не надало правопорушенню відповідної кваліфікації  – за 161-ю статтею Кримінального кодексу України (“Порушення рівноправності громадян”).

Напад на хасидську родину також стався в Умані: до них у дім увірвався п’яний сусід та вигукував антисемітські образи. За інформацією ОЄОУ, потерпілі бояться брати активну участь у кримінальному провадженні, оскільки отримували погрози. 

Водночас, пишуть у звіті, зросла кількість випадків антисемітського вандалізму. Його пік припав на період святкування Хануки наприкінці листопада – на початку грудня 2021 року. Тоді від антисемітського вандалізму постраждало шість ханукій у різних містах, а також меморіал жертвам Голокосту в Лисичанську.

Серед інших типових правопорушень: розміщення антисемітських написів та листівок у громадських місцях, розмальовування, зокрема неонацистськими символами, інформаційних стендів, синагог, руйнування пам’ятних споруд, розпалювання ворожнечі щодо євреїв під час публічних виступів тощо. 

“Реакція правоохоронних органів стала більш своєчасною, більше кримінальних проваджень почали відкривати за 161-ю статтею ККУ. Однак деякі кримінальні провадження відкривають, але за короткий час розслідування припиняють”, – йдеться у звіті.

Подекуди ОЄОУ, однак, вимушена звертатися з приводу відкриття проваджень до суду та прокуратури, оскільки правоохоронці не реєструють заяв у Єдиному реєстрі досудових розслідувань.  

У звіті зауважують, що вперше за декілька років і одразу за двома інцидентами двох чоловіків, які повалили ханукії в Ужгороді та Дніпрі, засудили до року умовно за 161-ю статтею ККУ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter