Тисячі турецьких жінок протестували проти виходу країни зі Стамбульської конвенції

Дата: 07 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Тисячі жінок у Туреччині вийшли на акцію протесту проти виходу країни зі Стамбульської конвенції. 

Про це повідомляє Al Jazeera.

У березні 2012 року Туреччина стала першою країною у світі, яка ратифікувала конвенцію. Чинності документ набрав у 2014 році, однак і сьогодні багато жінок у країні потерпають від домашнього насильства. Так, лише 2018 року офіційно 440 жінок загинули від рук кривдників, проте реальні цифри, за словами активістів, можуть бути набагато вищі. 

Останнім часом влада Туреччини частіше почала говорити про плани вийти з конвенції. У серпні керівна партія президента Ердогана заявила про те, що розглядає можливість виходу з міжнародної угоди. Критики документа стверджують, що він заохочує до насильства, підриваючи сімейні цінності, однак опоненти наголошують, що угоду та законодавство, ухвалене після її виконання, просто потрібно застосовувати суворіше.

Жінки з плакатами “Жінки не пробачать насильства”, “Застосовуй Стамбульську конвенцію” та “Хай живе жіноча солідарність” вийшли на вулиці Стамбула, Анкари, Анталії та Адани. В Ізмірі, де також відбулась акція, місцева поліція затримала десятьох протестувальниць. 

За даними Reuters, суперечки щодо виходу Туреччини з конвенції відбуваються навіть у сім’ї президента. Так, син Ердогана Білал, який входить до консультативної ради Турецького фонду молоді, закликає відмовитися від угоди. Водночас донька очільника країни та заступниця Асоціації жінок і демократії Сюмеє Ердоган виступає проти такого кроку та відкидає аргументи брата щодо визначної ролі релігії в питаннях сімейних цінностей. 

Нагадаємо, що в травні електронна петиція на сайті президента України із закликом ратифікувати Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству, більш відома як Стамбульська конвенція, набрала необхідну для розгляду кількість голосів. Через місяць президент Зеленський пообіцяв внести на розгляд парламенту відповідний законопроєкт про ратифікацію, однак наголосив, що зробити це зможе після того, як Міністерство закордонних справ подасть відповідну пропозицію.

Активісти, правозахисники та міжнародні партнери неодноразово говорили про те, що, не ратифікувавши Стамбульської конвенції, Україна не зможе належно розв’язати питання домашнього насильства, ситуація з яким у країні є кричущою.

Проти ратифікації документа виступають так звані поборники традиційних цінностей та Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), яка публічно виступила проти затвердження, заявивши, що конвенція не передбачає можливості застережень щодо окремих її положень, які стосуються поняття ґендера в його розумінні як чоловіча та жіноча статі, що становить неприпустимі загрози для інституту сім’ї та подружжя в Україні.

Минулого року Венеційська комісія розвіяла міфи щодо наявності “гомопропаганди” в конвенції. Про це її попросив міністр юстиції Вірменії, де ратифікації документа також заважають релігійні організації та традиціоналісти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter