Художник прикріпив 440 пар жіночих туфель на будинок у Стамбулі: навіщо

Дата: 27 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Турецький художник Вахіт Туна створив у Стамбулі інсталяцію з 440 пар жіночих туфель, прикріплених на фасаді будинку, щоб привернути увагу до проблеми домашнього насильства в країні.

Про це повідомляє видання Metro.

Свою інсталяцію митець розмістив на фасаді однієї з артплатформ у місті. Ідею для проєкту художник запозичив зі звичаю виставляти взуття мерців на порозі будинку, який поширений у деяких районах Туреччини. 440 пар жіночих туфель символізують кількість жертв домашнього насильства, адже саме стільки офіційно налічили в країні лише за минулий рік.

 Як відомо, проблема домашнього насильства стоїть гостро і в Україні. Проведене нещодавно дослідження з питань рівності між чоловіками та жінками показало, що понад вісім мільйонів українців мають серед знайомих жертв домашнього насильства. Найбільше від домашнього насильства потерпають жінки (83%), проте деякі з опитаних згадали, що серед їхніх знайомих, які стали жертвами насилля, були й чоловіки (2%).  

Із січня поточного року в Україні систематичне вчинення фізичного, психологічного чи економічного насильства щодо подружжя, або колишнього подружжя, або особи, з якою винний перебував чи перебуває в сімейних чи близьких стосунках, мешкає або мешкав разом, є злочином. За цей час українські суди ухвалили вже щонайменше п’ять вироків за домашнє насильство. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter