“Ти каятимешся”: незаконно ув’язнений фрілансер “Крим.Реалії” звернувся до пропагандиста “Крим 24” Олега Крючкова

Дата: 15 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Фрілансер української служби “Радіо Свобода” і “Крим.Реалії” Владислав Єсипенко, заарештований у Криму за звинуваченням у виготовленні та зберіганні боєприпасів, написав відкритого листа генеральному продюсеру телеканалу “Крым 24” Олегу Крючкову.

Текст звернення оприлюднено на фейсбук-сторінці журналіста, яку веде його дружина Катерина Єсипенко.

Владислав Єсипенко

На момент затримання російські силовики не допускали до журналіста незалежних адвокатів, а сам Владислав Єсипенко потім заявив, що обмовив себе під тортурами ФСБ. До журналіста не допускали незалежних адвокатів протягом 27 днів.

За словами бранця Кремля, йому також погрожували новими тортурами, якщо він не вивчить на пам’ять відповіді й не озвучить її на відеозаписі. У своєму листі до Крючкова Владислав Єсипенко згадує, як і де відбувалось “інтерв’ю”, і звертається до його ініціатора.

Єсипенко стверджує, що Крючков “інтерв’ював” його в кабінеті оперативників ФСБ, які “надали потрібний їм текст із готовими питаннями та відповідями”. Він сподівається, що колись журналіст “покається”.

"Не можу сказати, що тоді ти брав інтерв'ю, оскільки ми обидва знаємо, що співробітники ФСБ написали та надали потрібний їм текст із готовими запитаннями та відповідями. Фактично ти був не журналістом, а ретранслятором ФСБ. Упевнений, прийде час, і ти даси інтерв'ю мені у вільному від окупантів Криму. Тільки перед цим тобі не погрожуватимуть убивством, б'ючи та катуючи в підвалі, як це було зі мною. І за твоєю спиною для контролю не стоятимуть співробітники спецслужб. Ти даси інтерв'ю-покаяння, де щиро каятимешся перед українським народом за себе і за всю вашу потворну, злочинну, російську владу. Добра тобі, Олегу. До зустрічі.

Сам генеральний продюсер телеканалу відреагував на відкрите звернення журналіста, оприлюднивши коментар на своїй фейсбук-сторінці. На його думку, Єсипенко не є журналістом, бо “ніколи і Олег Крючков. – Ред. не знав у Криму такого журналіста”. Як відомо,  Владислав Єсипенко висвітлював соціальну та екологічну проблематику, та знімав опитування кримчан.

“Із самого центру Мордору, з камери, де його катує зле ФСБ і звернувся Владислав Єсипенко. – Ред.. Нічого нікого не бентежить? Де карцер і злі сатрапи Путіна? Коли нам відповіли на запит і дали 15 хвилин для роботи з Єсипенком – я був радий. Його змогли побачити рідні, ми спростували вкидання про його смерть. Нормальна журналістська робота. Судячи з істерики “Реалій” і “Свободи”, оцінили. Про інтерв’ю зі мною. Я готовий. Чекаю. Єсипенко не зможе, він до журналістики стосунку не має”, – відреагував Крючков.

Водночас він розкритикував головного редакторка “Крим.Реалії” Володимира Притулу, звинувативши його в тому, що він начебто підставив Єсипенка. Утім, у чому полягала підстава, Крючков не пояснив. 

Ведучий програм Радіо Крим.Реалії Сергій Мокрушин раніше надіслав у кримський главк ФСБ Росії інформаційний запит із проханням повідомити, відповідно до яких процесуальних норм було організоване “інтерв’ю” з Владиславом Єсипенком телеканалу “Крым 24” і чи є Олег Крючков співробітником ФСБ, уповноваженим проводити такі дії. Але відповіді не було.

Журналіст “Крим.Реалії” та газети “День” Микола Семена звинуватив Олега Крючкова в роботі на російські спецслужби. СБУ у відповіді виданню ZMINA заявила, що їй невідомо про порушені кримінальні провадження проти Олега Крючкова. 

Напередодні ZMINA розповіла про справу політв’язня Владислава Єсипенка, а також про те, як Росія переслідує в Криму громадян України за політичними мотивами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter