У Криму продовжують блокувати доступ незалежних адвокатів до заарештованого журналіста Єсипенка

Дата: 29 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Окупаційна влада продовжує блокувати доступ незалежним адвокатам до заарештованого в Криму позаштатного журналіста “Радіо Свобода” Владислава Єсипенка, який перебуває наразі в СІЗО Сімферополя. 

Про це адвокат Олексій Ладін сказав під час онлайн-зустрічі громадського об’єднання “Кримська солідарність” 28 березня.

Олексій Ладін

За його словами, незалежні захисники не залишать спроб потрапити на побачення до журналіста.

“З 10 березня до сьогоднішнього часу жоден з незалежних адвокатів не може потрапити до нього на побачення, щоб з’ясувати позицію”, – сказав Ладін і додав, що в СІЗО посилаються на те, що Єсипенко нібито добровільно відмовляється від інших захисників, крім адвоката за призначенням.

“Органи ФСБ разом зі співробітниками СІЗО проводили цілі операції з недопущення, зокрема мене, до Єсипенка. У мене є підстави вважати, що на нього чиниться як фізичний, так і психологічний тиск для отримання потрібних свідчень або для чогось іще. Але цілком очевидно, що, якщо ФСБ докладає таких зусиль для того, щоб приховувати людину, у них явно недобрі наміри”, – вважає він.

Він наголосив, що разом зі своїми колегами продовжуватиме спроби зустрітися з Єсипенком.

“Рано чи пізно незалежний захист потрапить до нього, і ми з’ясуємо його позицію. Ми  продовжуватимемо всіма законними методами домагатися зустрічі з ним, щоб з’ясувати, чи зазнає він тортур, чи ні. Якщо він зазнає тортур, ми зробимо все, щоб припинити це”, – додав адвокат.

Окупаційна влада не коментує інформації про тортури над Єсипенком. На запит про коментар також не відповіла адвокатка за призначенням Віолетта Синєглазова. 

Нагадаємо, 10 березня 2021 року в Сімферополі ФСБ затримала громадянина України Владислава Єсипенка. За попередньою інформацією, чоловіка арештували у зв’язку з його політичними поглядами після відвідування акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка, яка відбулась у місті 9 березня 2021 року.

Російська спецслужба інкримінує українцю порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ, (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”). 16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму.

Начальник Управління взаємодії із ЗМІ та громадськістю при СБУ Артем Дехтяренко у коментарі виданню ZMINA заперечив, що журналіст співпрацював із Службою безпеки України. Водночас він наголосив, що органи влади РФ та окупаційна адміністрація відповідальні за порушення норм міжнародного права, політичні переслідування та незаконні затримання українців, зокрема, на території Автономної Республіки Крим.

Напередодні Кримська правозахисна група заявила про позбавлення українця права на захист, оскільки до нього не допустили  незалежних адвокатів – Еміля Курбедніова та Олексія Ладіна. Натомість Єсипенку без його згоди призначено адвокатку Віолетту Синєглазову, яка вже неодноразово фігурувала в політично мотивованих справах проти громадян України, фактично захищаючи не підзахисного, а інтереси слідства. Вона не оскаржувала взяття підзахисного під варту і не з’явилася на засідання суду у “Верховному суді Криму”.

МЗС України висловило рішучий протест Росії через затримання журналіста і закликало допустити незалежного адвоката до чоловіка. Відомство підкреслило, що Росія “повинна надати інформацію про місце перебування і стан здоров’я Владислава Єсипенка”.

МЗС України

Росія повинна забезпечити дотримання своїх зобов’язань як держави-окупанта відповідно до норм міжнародного права, а також виконати резолюції ГА ООН “Територіальна цілісність України” від 27 березня 2014 року, “Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь (Україна)” (2016, 2017, 2018, 2019 і 2020). Закликаємо РФ припинити гоніння і політичні переслідування українців у тимчасово окупованому Криму, негайно звільнити Владислава Єсипенка і всіх незаконно утримуваних нею громадян України”, – мовиться в заяві зовнішньополітичного відомства.

Нацполіція автономії порушила кримінальне провадження через арешт Єсипенка. Українські слідчі інкримінують окупаційним “правоохоронцям” порушення ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі). Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Президент “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” Джеймі Флай засудив затримання журналіста, який співпрацював зі ЗМІ.

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) засудила затримання медійника. Його голова, член виконкому Європейської федерації журналістів Сергій Томіленко наголосив, що журналістська робота – це не “шпигунство” і не “робота на спецслужби”, в чому звинувачують фрилансера. НСЖУ заявила, що повідомить міжнародних партнерів про незаконне затримання журналіста. 

Через можливі тортури над журналістом свою занепокоєність висловила й міжнародна організація “Репортери без кордонів”. В організації зазначили, що про тортури щодо Єсипенка може свідчити його інтерв’ю російському державному телеканалу “Крым 24”, в якому він підтвердив, що знімав на півострові для проєкту Крим.Реалії і нібито дублював відзняте відео українським спецслужбам.

16 березня низка правозахисних організацій також засудила затримання українця, висунула вимогу його негайного звільнення і надала рекомендації міжнародним організаціям та урядам демократичних країн. 

Раніше редактор “Крим.Реалії” Володимир Притула повідомив, що за роки окупації Криму понад 50 журналістів видання зазнали тиску з боку російських спецслужб. Через тиск 27 медійників припинили співпрацю з проєктом, а 29 покинули Автономну Республіку Крим. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter