Очільник телеканалу “Крым 24” Крючков працює на російські спецслужби – журналіст Семена

Дата: 02 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Кримський журналіст  та учасник Комітету звільнення бранців Кремля Микола Семена вважає, що генерального директора підконтрольного Москві телеканалу “Крим 24” Олега Крючкова не можна вважати журналістом, оскільки він є співробітником російських спецcлужб. 

Про це він розповів під час брифінгу в інформаційному агентстві Укрінформ, повідомляє кореспондент видання ZMINA.  

Олег Крючков

За його словами, через те, що якість матеріалів Крючкова була низькою, київські телеканали часто припиняли з ним співпрацю. 

“Він обов’язково щось плутав або трактував так, що це не відповідало дійсності. Кримські телевізійники усвідомлювали, що туди, де побував Крючков, можна було не їхати. Бо коли в ті місцевості приїжджали телевізійники, то люди нервувалися: “Знову такий самий Крючков приїхав, який усе перекрутить”, – сказав він. 

Як стверджує Семена, до 2013 року в Крючкова не було антиукраїнських поглядів. Утім, погляди змінилися після його відрядження до Краснодарського краю. 

“Краснодарський край – базова місцевість для підривної та агентурної роботи на території Криму. Там готували агентів впливу, журналістів для проросійських ЗМІ на півострові. Повернувся він звідти вже затятим українофобом. Олег Крючков та Сергєй Мешковой передали російським спецслужбам список проукраїнських журналістів у Криму, щоб ті їх переслідували”, – розповів журналіст.

Семена також повідомив, що Крючков та Мєшковой свідчили проти нього, коли його незаконно переслідувала окупаційна влада в Криму в межах кримінальної справи. На судовому засіданні вони виступали як свідки й доводили, що Семена – проукраїнський журналіст. 

“Але як інакше міг працювати український журналіст? – дивується він. – Тому Олега Крючкова не можна сприймати як журналіста. Він – агент спецслужб у журналістському середовищі Криму”

Нагадаємо, у березні телеканал “Крым 24” оприлюднив запис, де Олег Крючков ставить запитання затриманому позаштатному журналістові “Крим.Реалії” Владиславу Єсипенку. У цьому відео Єсипенко підтвердив, що знімав на півострові для проєкту “Крим.Реалії” і нібито дублював відзняте відео українським спецслужбам.

Російська спецслужба інкримінує українцю порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ, (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”). 16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму.

Водночас начальник Управління взаємодії із ЗМІ та громадськістю при СБУ Артем Дехтяренко у відповіді на запит видання ZMINA заперечив, що журналіст співпрацював зі Службою безпеки України.

Дехтяренко також повідомив, що СБУ невідомо про порушені кримінальні провадження проти Олега Крючкова. 

Нагадаємо, Кримська правозахисна група заявила про позбавлення Єсипенка права на захист, оскільки до нього не допустили  незалежних адвокатів – Еміля Курбедінова та Олексія Ладіна. Натомість Єсипенку без його згоди призначено адвокатку Віолетту Синєглазову, яка вже неодноразово фігурувала в політично мотивованих справах проти громадян України, фактично захищаючи не підзахисного, а інтереси слідства. Вона не оскаржувала взяття підзахисного під варту і не з’явилася на засідання суду у “Верховному суді Криму”. 

24 березня видання “Ґрати” з посиланням на свої джерела повідомило, що затриманого 10 березня Єсипенка два дні катували електрикою, щоб отримати свідчення.

Президент “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” Джеймі Флай засудив затримання журналіста, який співпрацював зі ЗМІ.

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) засудила затримання медійника. Її голова, член виконкому Європейської федерації журналістів Сергій Томіленко наголосив, що журналістська робота – це не “шпигунство” і не “робота на спецслужби”, в чому звинувачують фрилансера. НСЖУ заявила, що повідомить міжнародних партнерів про незаконне затримання журналіста. 

Через можливі тортури над журналістом свою занепокоєність висловила й міжнародна організація “Репортери без кордонів”. В організації зазначили, що про тортури щодо Єсипенка може свідчити його інтерв’ю російському державному телеканалу “Крым 24”, в якому він підтвердив, що знімав на півострові для проєкту “Крим.Реалії” і нібито дублював відзняте відео українським спецслужбам.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter