Колишні бранці Кремля заснували Платформу звільнення політв’язнів

Дата: 04 Березня 2021
A+ A- Підписатися

16 колишніх політв’язнів заснували позапартійне об’єднання задля захисту прав та звільнення бранців Кремля під час російсько-української війни. 

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA з Духовної академії Православної церкви України в Михайлівському Золотоверхому монастирі, де 4 березня відбулася презентація платформи. 

За словами засновників, ініціатива “боротиметься за звільнення всіх українських громадян, які перебувають за ґратами, – політв’язнів, заручників та військовополонених”

Заступник очільника Меджлісу Ахтем Чийгоз наголосив, що Росія продовжуватиме незаконно затримувати нових громадян України доти, доки не відмовиться від своєї агресії та не звільнить окуповані території України.  

Платформу заснували Станіслав Асєєв, Володимир Балух, Едем Бекіров, Павло Гриб, Володимир Жемчугов, Микола Карпюк, Олександр Кольченко, Ігор Козловський, Ігор Мовенко, Євген Панов, Ісмаїл Рамазанов, Микола Семена, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Ахтем Чийгоз, Олександр Шумков і духовенство Православної церкви України та муфтіят Автономної Республіки Крим. 

Ініціатори об’єднання декларують, що платформа діє виключно на основі норм міжнародного права, внутрішнього законодавства України, норм Статуту ООН, міжнародних конвенцій та рішень міжнародних судів і резолюцій інших міжнародних правових організацій. 

За словами кінорежисера та одного із засновників платформи Олега Сенцова, платформа проводитиме як за кордоном, так в Україні інформаційні кампанії про бранців Кремля задля тиску на керівництво Російської Федерації.  

Олег Сенцов

“На міжнародному рівні зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним мають починатись із запитань про звільнення українських політв’язнів”, – сказав він.  

Колишній політв’язень Ігор Козловський каже, що кожен з учасників платформи наразі налагоджує зв’язки з міжнародними партнерами. Платформа відкрита до співпраці.  

Ігор Козловський

Нагадаємо, згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter