Турецький суд ухвалив десятки довічних вироків у справі про невдалий держпереворот

Дата: 26 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Суд в Анкарі ухвалив рішення щодо підозрюваних у справі про спробу державного перевороту.

Про це повідомляє видання Anadolu.

Спроба державного перевороту в Туреччині відбулася в ніч з 15 на 16 липня 2016 року. Тоді група військових, використовуючи свої повноваження і зброю, спробувала захопити владу в країні. Спроба перевороту отримала неоднозначні оцінки, а внаслідок зіткнень загинули понад 250 людей і більш ніж 2 тис. отримали поранення.

Суд стосувався подій 15 липня на авіабазі Акинджі, що неподалік Анкари, коли вищі командири опинились у заручниках на ніч. Усього в процесі проходять 475 обвинувачених. Більшість із засуджених, які отримали від 3 до 79 довічних термінів, були пілотами, які несли службу на базі. Винищувачі F-16, які вилітали з бази, під час спроби перевороту тричі обстріляли будівлю парламенту, а також дорогу біля президентського палацу і штаб-квартири спецпідрозділу та поліції Анкари.

Ще кілька обвинувачених у справі отримали від 3 до 16 довічних термінів, однак оголошення вироків досі триває. 

Нагадаємо, що за кількістю довічників у Європі Туреччина посідає друге місце після України. Минулого року довічне покарання в турецьких в’язницях відбували 126 осіб.  Разом з Росією та Україною Туреччина також входить до трійки лідерів серед країн, на які найчастіше скаржаться до ЄСПЛ. 

Після невдалого державного перевороту понад 100 тис. працівників державного сектору, включно з викладачами та суддями, звільнили з посад через підозри у зв’язках з Фетхуллахом Гюленом – письменником та громадським діячем, який переховується від тиску в США. Саме його влада країни називає організатором перевороту. 

Із 2016 року правозахисники почали фіксувати в Туреччині погіршення свободи слова. Так, спочатку влада заблокувала роботу деяких сервісів Google на території країни, а через місяць заблокувала Twitter, Facebook і WhatsApp. Однак тиснуть не тільки на соціальні мережі, але й на опозиційних журналістів.

ZMINA раніше розповідала про 74-річну журналістку Назлі Ілічак, яка відбуває довічне ув’язнення також за звинуваченням у спробі перевороту. На додаток до свого довічного строку вона отримала ще п’ять років і десять місяців за публікацію конфіденційних матеріалів. Загалом турецька влада присудила довічне ув’язнення шістьом журналістам, арештованим після спроби захоплення влади.

Туреччина переслідує й тих журналістів, які встигли залишити країну. Так, у липні 2018-го Україна порушила право іноземця на захист і видала турецькій владі журналіста Юсуфа Інана

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter