У Туреччині присудили довічне ув’язнення журналістам, арештованим після спроби перевороту

Дата: 16 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Турецький суд виніс вирок у вигляді довічного ув’язнення шістьом особам, яких звинувачували у спробі державного перевороту в липні 2016 року.

Ахмет Алтан (ліворуч) і його брат Мехмет Алтан (праворуч)

Як повідомляє The Guardian, серед засуджених – троє відомих журналістів. За версією турецької влади, брати Ахмет і Мехмет Альтан і Назлі Ілікак поширювали в газетах та на телебаченні “закодовані заклики” до повалення уряду.

Крім того, журналісти начебто підтримували зв’язок з членами руху Фейтуллаха Ґюлена, якого в Туреччині вважають організатором держперевороту.

У виданні зауважують, що вирок Мехмету Альтану винесли всупереч рішенню Верховного Суду Туреччини. Минулого місяця він постановив звільнити журналіста з-під арешту через те що позбавлення волі порушило його конституційні права.

Назлі Ілікак

Комітет захисту журналістів раніше назвав Туреччину країною з найбільшою кількістю ув’язнених працівників ЗМІ. Наразі за ґратами там перебувають 73 журналісти.

Нагадаємо, спроба державного перевороту сталася в Туреччині в ніч на 15 липня. Влада країни звинуватила в організації релігійного діяча Фейтуллаха Ґюлена, який наразі живе в США. Ґюлен всі звинувачення заперечує.

За версією уряду, того дня в Туреччині загинуло 248 осіб. Після подій 15 липня за умов надзвичайного стану влада арештувала понад 47 тисяч людей. Всіх їх підозрювали в причетності до перевороту чи у зв’язках з рухом Ґюлена. Ще понад 100 тисяч людей звільнили з державних і бюджетних установ. З-поміж них найбільше було освітян, правоохоронців, військових, учених і працівників судової системи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter