В Україні в липні зафіксували 14 випадків порушення свободи слова – ІМІ

Дата: 04 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні в липні 2021 року зафіксували 14 випадків порушення свободи слова, серед них – фізичні напади на журналістів, кібербулінг, погрози тощо. 

Такі дані наводить Інститут масової інформації в щомісячному моніторингу “Барометр свободи слова”.

Джерело: nzl.theukrainians.org

Найбільше порушень було зафіксовано у категорії “погрози” – п’ять випадків, у червні – один. Так, журналістка херсонської газети “Новий день” Марина Савченко отримувала у фейсбуку образи та погрози через публікацію про ДТП. За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 345-1 Кримінального кодексу України “Погроза або насильство щодо журналіста”.

Журналістка Мар’яна Сич заявила про ймовірний тиск, бажання залякати та перешкодити їй під час підготовки матеріалу для телеканалу “UA:Львів”. 

Ніжинська журналістка Яна Хмелюк заявила про кібербулінг і погрози після публікації її матеріалів, у яких висвітлюється протистояння місцевих ветеранів АТО з представниками Російської православної церкви в Україні.

Були зафіксовані чотири перешкоджання журналістам, стільки ж, як у червні. Серед перешкоджань – обмеження суддями допуску журналістів на засідання, зокрема у Печерському райсуді та Господарському райсуді Києва.

На Черкащині охоронці агропромислової компанії відібрали телефон у журналіста “Прочерка” та видалили відзняті файли. Журналіст висвітлював суперечку між представниками групи компаній агропромислового сектору на полі поблизу села Антипівка.

На Херсонщині представник охоронної фірми відібрав у журналіста інтернет-видання мобільний телефон, на який останній проводив відеозйомку.

Зафіксовано три випадки побиття журналістів. У Дніпрі внаслідок сутичок під час демонтажу білбордів травмували двох телеоператорів. Згодом поліція повідомила про підозру трьом ймовірним правопорушникам – за ч. 1 ст. 171 “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів” та ч. 2 ст. 345-1 “Погроза або насильство щодо журналіста”ККУ.

У Києві 21 липня представники праворадикальних організацій напали на журналіста видання “Букви” Олександра Кужельного під судом, де відбувалося засідання щодо депортації білоруського активіста Олексія Боленкова. Чоловіка вдарили в обличчя, плюнули, а також штовхали й погрожували.

У столиці співробітник поліції двічі застосував газ проти журналіста “Апострофа” Романа Пєтушкова під час заворушень між противниками ЛГБТ та силовиками біля Офісу президента України на Банковій. У фотокора в руках була камера, на грудях бейдж “Апострофа”, нашивки “PRESS” спереду і ззаду, проте поліцейського це не спинило.

Також сталося по одному випадку пошкодження майна та стеження за журналістом. Так, у Новограді-Волинському на Житомирщині невідомі пошкодили автомобіль журналіста місцевого інтернет-видання “4141.com.ua” Олександра Сукача. Чоловік заявив, що до того неодноразово отримував погрози через свою журналістську діяльність.

Телеканал “Прямий” звинуватив Державне бюро розслідувань у прослуховуванні співробітників та гендиректора Володимира Сташевського. Водночас ДБР повідомило, що проводить досудове розслідування в провадженні, у якому фігурує телеканал, але без жодних подробиць через таємницю досудового розслідування.

Лідером порушень свободи слова став Київ (6), далі йдуть Херсонщина (2) та по одному випадку у Дніпрі, на Житомирщині, Львівщині, Харківщині. Черкащині та Чернігівщині. 

Утисків прав у липні зазнали десять журналістів та чотири журналістки.

Загалом з початку року в Україні зафіксували 111 випадків порушень свободи слова, 59 випадків перешкоджання, 12 побиттів, 11 погроз та 10 обмежень доступу до інформації, пише ІМІ.

Раніше ZMINA досліджувала, що за причини змушують медійниць замовчувати небезпеку, на яку наражаються під час професійної діяльності, і як можна розв’язати цю проблему. Детальніше про це можна прочитати у матеріалі 

“Пальцями припини тикати, пліткарко”: як зарадити цькуванню журналісток

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter