Журналісти Дніпра вимагають об’єктивного розслідування справи про побиття їхніх колег

Дата: 15 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Редакційні колективи, чиї співробітники зазнали нападу під час знімання демонтажу рекламних білбордів на вулицях Дніпра 2 липня, закликали правоохоронців провести об’єктивне та неупереджене розслідування справи.

Про це стало відомо під час пресконференції, яка відбулася 15 липня в Укрінформі.

Джерело: ukrinform.com

Об’єктивне та неупереджене розслідування справи буде корисним не лише Дніпру, а й усій Україні, тому що дасть журналістам можливість відчути повагу суспільства до себе, а також почуватися в безпеці під час виконання професійних обов’язків, упевнений директор ТРК “Регіон” Микола Павленко.

Ми також хочемо, щоб відповідні органи та інституції розслідували сам факт муніципальних варт при міськрадах, законність видачі ліцензій, чи виконують вони умови цих ліцензій, а також дали оцінку їхнім діям під час цієї конфліктної ситуації, яка вилилась у грубе, жорстоке побиття журналістів, а також пошкодження високовартісного обладнання”, – сказав він.

Павленко зазначив, що слідчі зараз активно працюють над справою, проводять допити, розшукують свідків, аналізують відеоматеріали.

Водночас заступниця директора інформаційного бюро “Репортер” Наталія Самохвалова повідомила, що наразі під вартою перебувають лише п’ятеро осіб, обвинувачених у побитті журналістів. Хоча в сутичках брало участь набагато більше людей: це зафіксовано на відео, яке мають правоохоронці.

За словами медійниці, вони звернулися до центральної влади з вимогою втрутитись у ситуацію, оскільки “є речі, які ми можемо зробити самі, а є речі, які нам можуть допомогти втілити лише вони”. 

“Ми очікуємо більш активних дій від влади”, – сказала Самохвалова.

Керівниця об’єднання аналітичних програм телеканалу Д1 Ліна Зеленська розповіла, що медійники надіслали листа впливовим міжнародним організаціям, у якому просять відреагувати на побиття журналістів у Дніпрі. Серед них – Міжнародна асоціація журналістів у Брюсселі, “Репортери без кордонів”, “Вільна преса без кордонів” (Амстердам), Європейський союз телерадіомовлення (Женева), Рада Європи, Європейський центр свободи преси та медіа (Лейпциг), Комітет захисту журналістів. 

За словами журналістів, вони вже заручилися підтримкою деяких з них. Тож, щоб Україна не зазнала іміджевих втрат на міжнародній арені, має бути чітка реакція на запити від таких організацій.

Зеленська розповіла, що питання щодо розслідування справи про побиття дніпровських журналістів розглянули на державному рівні. 14 липня зустрічі відбулись у двох профільних парламентських комітетах – з питань свободи слова, а також з гуманітарної та інформаційної політики. У першому з них розслідування взяли на особливий контроль та пообіцяли знайти та покарати не лише виконавців, але й замовників побиття.

Нагадаємо, що в Дніпрі під час сутичок у процесі демонтажу рекламних конструкцій телеоператори каналів ОТВ Ігор Гутнік та Д1 Сергій Файзулін отримали травми, обом розбили камери. Також постраждали журналісти телеканалу ОТВ та інформаційного бюро “Репортер”: до них застосували грубу фізичну силу охоронці Муніципальної варти. Інцидент стався 2 липня близько 18:00 на проспекті Пушкіна. У цей час, згідно з рішенням Дніпровської міської ради, тут проводився демонтаж білбордів.

3 липня на сайті Дніпровської міськради оприлюднили відкритий лист міського голови Бориса Філатова до управління Нацполіції Дніпропетровської області про те, що рішення про демонтаж було законним, стосувалося незаконно встановлених бордів, “не оскаржене, не скасоване, відповідно, відсутні правові підстави для виконавчих органів міської ради ухилятися від його виконання, а в інших осіб – перешкоджати виконанню”.

Станом на 3 липня було зареєстровано трьох потерпілих, двоє з них – представники ЗМІ. Затримано п’ятьох підозрюваних у скоєнні злочину: трьох представників КП “Муніципальна варта” та двох – приватного підприємства.

Пізніше стало свідомо, що за фактом побиття телеоператорів відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) та ч. 2 ст. 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”) Кримінального кодексу України. 16 липня повідомлення про підозру вручено трьом нападникам 21, 24 та 31 років. Їхні дії були перекваліфіковані зі ст. 296 (“Хуліганство”) на журналістські статті 14 липня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter