Свідок обвинувачення розповів, як Мустафі Джемілєву блокували в’їзд у Крим

Дата: 30 Липня 2020
A+ A- Підписатися

У незаконному “Армянському міському суді” закінчилося чергове засідання у кримінальній справі стосовно Мустафи Джемілєва. Під час слухання допитали свідка обвинувачення Музафара Фуку.

Про це повідомляє видання Кримський процес

Мустафа Джемілєв

Під час допиту Фука розповів, що 3 травня 2014 року він приїхав до посту ДАІ, що розташований за виїздом з міста Армянськ. Там уже перебували близько тисячі осіб з числа кримських татар, які хотіли зустріти Мустафу Джемілєва.

У цей час дорогу їм перекрили бронетранспортер й 10-12 чоловіків у військовій формі без розпізнавальних знаків. На військових були балаклави, в руках – автомати. Ніяких вимог вони не висували, на питання також не відповідали. Осторонь від траси Армянськ-Сімферополь свідок бачив ще багато військової техніки і близько сотні чоловіків в камуфляжі.

Окрім цього, свідок зазначив, що в якийсь момент військові почали стріляти в повітря, і люди прорвали їхнє оточення. Мустафу Джемілєва вони зустріли приблизно в кілометрі від посту ДАІ, де знаходилися невідомі зі зброєю.

За словами свідка, Джемілєв не робив спроб наблизитися до оточення. Так само ніхто із озброєних людей не намагався повідомити йому про наявність заборони на в’їзд до Криму. Як відомо, ФСБ засекретила своє рішення про заборону кримськотатарському лідеру в’їжджати на півострів.

Також Музафар Фука кілька разів наголошував, що жодних ознак наявності державного кордону РФ за Армянськом в той період не було. Ніхто також не вимагав від людей дотримання вимог перетину державного кордону.

Наступне засідання відбудеться 10 вересня. 

Нагадаємо, Управління Слідкому Росії в Криму 13 квітня висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського кримінального кодексу. За словами адвоката Миколи Полозова, проти Джемілєва зараз використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

На попередньому засіданні, 9 липня, “суддя” відхилила всі клопотання захисту Мустафи Джемілєва. Адвокат Микола Полозов напередодні назвав кримінальне переслідування абсурдом і пояснив, чому справа проти Мустафи Джемілєва сфальшована.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Вони також розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом. Сам Мустафа Джемілєв вважає, що кримінальні справи використовують для подальшого витіснення кримських татар з півострова.

13 квітня Слідчий комітет РФ відхилив клопотання адвоката Миколи Полозова про участь як захисника в кримінальній справі проти лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

У Представництві президента в АРК назвали політичним переслідуванням російську кримінальну справу проти Мустафи Джемілєва.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter