Суд зобов’язав активістів “Захистимо Протасів Яр” спростувати зв’язок Корбана із забудовою цієї зеленої зони

Дата: 09 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Солом’янський районний суд Києва  частково задовольнив позов бізнесмена Геннадія Корбана щодо завдання шкоди його діловій репутації через згадки про його зв’язки із “Дайтона груп”, яка намагалася звести багатоповерхівки у Протасовому Яру.

Про це виданню ZMINA розповів керівник ГО “Захистимо Протасів Яр” Роман Ратушний.

Роман Ратушний

Засідання відбулося 9 грудня. За словами Ратушного, Геннадій Корбан позивався і до нього особисто, і до організації, аби вони спростували інформацію, зокрема, нібито Корбан – бенефіціар скандального будівництва, і суд зобов’язав активістів виплатити бізнесмену 50 тисяч гривень (25 від організації і ще 25 від Ратушного), а також опублікувати спростування.

За словами Романа Ратушного, його сторона вимагала викликати до суду генерального директора Daytona Development company Дмитра Паланчука, який міг би пояснити, що мав на увазі, коли говорив про зв’язки компанії з Корбаном (про це згадує, наприклад, рух “Чесно” з посиланням на інші ЗМІ, зазначаючи, що їм самим забудовник відмовився це коментувати), однак той на засідання не приходив, і рішення було ухвалене без цієї інформації.

Активісти мають намір подати апеляцію на згадане рішення.

Нагадаємо, що 28 липня 2020 року Київська міська рада повернула земельним ділянкам Протасового Яру статус зеленої зони та доручила КМДА погодити клопотання ГО “Захистимо Протасів Яр” про створення там регіонального ландшафтного парку, але у квітні 2021-го Окружний адміністративний суд Києва це рішення скасував. Втім, , у вересні 2021 року Шостий апеляційний суд задовольнив скаргу захисників Протасового Яру і скасував рішення ОАСК.

У червні минулого року активісти підтвердили в суді заборону на будівництво в Протасовому Яру.

У 2019-му ДАБІ України винесла припис компанії-забудовнику “Дайтона груп” на заборону будівельних робіт у Протасовому Яру. Забудовник одразу звернувся до Окружного адмінсуду Києва, який скасував дію припису. Однак активісти оскаржили рішення першої інстанції, а згодом почали отримувати погрози. 

Так, користувач фейсбуку Gennady Korban публічно в коментарях у фейсбуку погрожував активісту, голові громадської ініціативи “Захистимо Протасів Яр” Роману Ратушному (пізніше Геннадій Корбан заявляв руху “Чесно”, що це був не його акаунт). Окрім того, Ратушний заявляв про погрози від Андрія Смирнова і опублікував аудіозапис розмови із ним (той у коментарі Радіо Свобода пізніше заперечував, що йшлося про погрози) і спроби стеження за ним невідомих осіб, через що активіст був вимушений переховуватися. А на координаторку громади Протасового Яру Юлію Кононенко напали біля місця, де планувалась забудова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter