Суд арештував яхту кума Путіна, яка незаконно заходила до Криму – СБУ

Дата: 09 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

9 квітня Херсонський міський суд арештував судно “Романс 1”, яке належить народному депутату від ОПЗЖ Віктору Медведчуку, куму президента Росії Володимира Путіна.

Про це інформують Офіс генерального прокурора та Служба безпеки України

Віктор Медведчук

Суд наклав арешт за клопотанням прокуратури Автономної Республіки Крим й СБУ після санкціонованих заступником генпрокурора Гюндузом Мамедовим обшуків в офісах Всеукраїнського громадського руху “Український вибір – Право народу” Медведчука.

СБУ володіє документами, які засвідчують належність яхти Віктору Медведчуку. Правоохоронці вказують, що судно “Романс 1” (“Romance 1”) неодноразового порушувало порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію Криму та виїзду з нього. 

Судно курсувало під прапором України і принаймні двічі – в жовтні 2017 року – порушувало встановлені правила, зокрема заходило в окуповані Ялту та Севастополь.

Як відомо, з липня 2014 року Україна припинила функціонування всіх портів тимчасово окупованої АРК та м. Севастополя. Правоохоронці кваліфікують захід суден до закритих морських портів на території АРК як дії, що підривають суверенітет України та порушують норми національного законодавства.

Це тягне за собою кримінальну відповідальність судновласників, операторів та капітанів суден.

Як зауважує Дзеркало тижня, санкції проти проросійського політика Медведчука в Україні обійшли кілька “больових точок” депутата. Під санкцій не потрапила одна з найдорожчих яхт у світі – п’ятипалубна Royal Romance вартістю у 200 млн доларів. Нею володіє записаний на Оксану Марченко офшор Fregata Marine Ltd.

Наразі українські правоохоронці продовжують розслідувати справу за: 

  • ч. 1 ст. 111 ККУ (державна зрада);
  • ч. 3 ст. 110-2 ККУ (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України);
  • ч. 1, 2, 3 ст. 332-1 ККУ (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї);
  • ст. 291 ККУ (порушення чинних на транспорті правил).

Раніше СБУ за процесуального керівництва Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту та прокуратури АРК провели понад 20 обшуків в офісах руху “Український вибір – Право народу” та у приватних помешканнях членів цієї організації

Трьом членам організації повідомили про підозру у держзраді. Досудове розслідування показало, що представники цього руху сприяли окупації Кримського півострову, співпрацюючи з незаконно створеними органами окупаційної влади, та брали активну участь в організації та проведенні незаконного “референдуму” 16 лютого 2014 року на території АР Крим та міста Севастополя. 

За даними Прокуратури АРК, члени “Українського вибору” брали участь у роботі незаконних виборчих комісій, були спостерігачами на дільницях під час проведення “референдуму” та забезпечували їхню охорону в складі незаконних збройних формувань“.

Повідомляється, що за результатами цих слідчих дій правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку. Досудове розслідування триває. 

В українській партії “Опозиційна платформа – За життя” обшук у межах розслідування дій представників громадської організації “Український вибір” назвали “незаконними і протиправними діями, спрямованими на придушення інакомислення”, утім звинувачення про організацію незаконного референдуму в Криму не прокоментували. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter