СБУ та Офіс генпрокурора обшукали офіси ГО Медведчука через участь в окупації Криму

Дата: 25 Березня 2021
A+ A- Підписатися

25 березня правоохоронці провели обшуки в центральному офісі громадського руху “Український вибір – Право народу” в Києві та за місцем проживання одного з його учасників у Дніпрі. “Український вибір” належить депутату від ОПЗЖ Віктору Медведчуку. 

Про це інформує Прокуратура Автономної Республіки Крим. 

Віктор Медведчук

Відомство спільно з Департаментом нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора здійснює процесуальне керівництво в кримінальному провадженні за фактом організації і проведення незаконного “референдуму” в Криму. Правоохоронці інкримінують учасникам руху порушення ч. 1 ст. 111 (“Державна зрада”) і чч. 1, 2 ст. 110 (“Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”) Кримінального кодексу України.

Слідчі кажуть, що представники всеукраїнського громадського руху “Український вибір – Право народу”, який до 2016 року мав назву “Український вибір”, сприяли окупації Кримського півострова, співпрацюючи з незаконно створеними органами окупаційної влади.

Крім того, члени вказаної громадської організації після встановлення ефективного контролю Російською Федерацією над півостровом брали активну участь в організації та проведенні незаконного “референдуму” 16 лютого 2014 року на території АР Крим та міста Севастополя. 

За даними Прокуратури АРК, члени “Українського вибору” брали участь у роботі “незаконних виборчих комісій, були спостерігачами на дільницях під час проведення “референдуму” та забезпечували їхню охорону в складі незаконних збройних формувань.

Повідомляється, що за результатами цих слідчих дій правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку. Досудове розслідування триває. 

В українській партії “Опозиційна платформа – За життя” обшук у межах розслідування дій представників громадської організації “Український вибір” назвали “незаконними і протиправними діями, спрямованими на придушення інакомислення”, утім звинувачення про організацію незаконного референдуму в Криму не прокоментували. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter