Створення окупантами списку “заборонених” 365 творів – це спроба стерти нашу національну ідентичність – Кремінь

Дата: 25 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Росіяни оприлюднили в соцмережах створений окупаційною “владою” список книжок “екстремістської літератури”, рекомендованої до вилучення з фондів закладів освіти. Так, вилучення українськомовної літератури на окупованій Луганщині є виявом політики лінгвоциду з боку російських військових.

Про це заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Ілюстративне зображення. Фото: Цензор.НЕТ

Омбудсман нагадав, що з перших днів захоплення території окупанти перевели школи на російську мову навчання, звільнили вчителів української мови, літератури й історії, провели ревізію бібліотек.

“Створення списку “заборонених” 365 творів, переважно книг з історії України, досліджень з питань Голодомору, а також коміксів, – це спроби стерти нашу національну ідентичність. Не зволікаючи, окупанти витісняють все українське зі сфер суспільного життя, зокрема освіти і культури. Створення такого “чорного списку” – черговий злочин окупантів, їхнє намагання знищення всього українського”, – наголосив Кремінь.

За його словами, такі списки були й за часів російської імперії, і за часів СРСР. Росіяни повсякчас прагнули знищити українську освіту та стерти історичну пам’ять.

“Книги українських письменників та вчених заборонялись, книги вилучались та знищувались, а самих діячів культури й науки фізично знищували. Російські окупанти, заборонивши історичну, документальну та художню літературу, яка висвітлює події новітньої історії (Голодомор, УПА, новітню історію України), пішли тим же шляхом.

Як і тоді, серед заборонених книг – праці світочів українства: Миколи Міхновського, Євгена Маланюка, Симона Петлюри, Уласа Самчука, Левка Лук’яненка. Проте жодна заборона не змогла здолати українського голосу. Українське слово й надалі залишається потужною зброєю в боротьбі за свободу та незалежність”, – зазначив Тарас Кремінь.

Секретаріат уповноваженого постійно фіксує факти лінгвоциду на тимчасово окупованих територіях та передає їх до правозахисних та правоохоронних органів. Про випадки лінгвоциду можна повідомити на електронну пошту: stoplinguacide@gmail.com.

Нагадаємо, що станом на жовтень 2022 року на тимчасово захоплених територіях України вже зафіксували понад 200 фактів лінгвоциду української мови. Так, “мовний чинник” росіяни продовжують використовувати, щоб виправдати окупацію частини територій нашої держави.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter