На окупованих РФ територіях зафіксували більше ніж 200 випадків лінгвоциду – омбудсман

Дата: 16 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Понад 200 фактів лінгвоциду української мови вже зафіксували на тимчасово захоплених територіях України. А “мовний чинник” росіяни продовжують використовувати аби виправдати окупацію частини територій нашої держави.

Про це повідомив мовний омбудсман Тарас Кремінь під час виступу на Міжнародній конференції Європейської федерації мовних інституцій (EFNIL) “Мова та міграція”.

Джерело: “Вечірній Київ”

На окупованих територіях відбувається витіснення української мови з усіх сфер суспільного життя. Нами вже зафіксовано понад 200 фактів лінгвоциду української мови. Дискримінація, переслідування та репресії проти громадян України за мовною ознакою є однією зі складових путінської політики геноциду українського народу”, – йдеться у повідомленні.

Омбудсман також наголосив, що підставою для російської військової агресії та масових вбивств українців став так званий “мовний чинник”: “Штучне гасло “захист російськомовних громадян України” Кремль використав для виправдання окупації частини територій України”. 

Крім того, уповноважений зазначив, що РФ займається інформаційним тероризмом. Серед найбільш розтиражованих фейків російської пропаганди Тарас Кремінь назвав “розкол в Україні на мовному ґрунті“, який призвів до “громадянського конфлікту“.

Поширені російськими ЗМІ брехливі повідомлення щодо “утисків російськомовного населення” чи “примусової українізації” розраховані на виправдання в очах власних громадян загарбницької війни проти України”, – додав омбудсман.

Нагадаємо, станом на початок жовтня на тимчасово окупованих територіях України виявили та довели понад 100 фактів лінгвоциду – цілеспрямованої заборони та утисків української мови.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter