На тимчасово окупованих територіях довели понад 100 фактів лінгвоциду – мовний омбудсман

Дата: 05 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованих територіях України виявили та довели понад 100 фактів лінгвоциду – цілеспрямованої заборони та утисків української мови.

Про це під час брифінгу повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Фото: Укрінформ

“Таких фактів ми зібрали понад 100, які доведені, з відео-, аудіофайлами. Це стосується зовнішньої реклами, освітнього процесу, діяльності окупаційної влади, телебачення, радіомовлення, так званих пересувних зомбоящиків та інше”, – сказав мовний омбудсман.

Він зазначив, що інформація про факти лінгвоциду на тимчасово окупованих територіях як минулого року, так і цьогоріч збирається з відкритих джерел – інтернет-ресурсів, газет, повідомлень у соцмережах, телеграм-каналів, повідомлень міських голів, керівників обласних ВЦА. Це стосується, зокрема, Сумської та Чернігівської областей, а також Маріуполя, Мелітополя та інших населених пунктів.

“З точки зору правоохоронних органів потрібен заявник, який наживо, письмово дасть згоду на надання такої інформації. У нас є співпраця з правоохоронними органами, які зацікавилися цією інформацією, і ми допомагаємо їм, щоб кожен громадянин України, який зазнав переслідувань або за мовною ознакою, що кваліфікується за ст. 161 Кримінального кодексу України, або за іншими статтями, став свідком”, – наголосив Кремінь.

На його думку, це зрештою допоможе узагальнити всі матеріали, які далі можуть піти до міжнародних інстанцій.

Омбудсман додав, що утиски українців за мовною ознакою на тимчасово окупованих територіях, порушення мовних прав громадян є одним з елементів геноциду українського народу, який проводить Росія.

Нагадаємо, що в тимчасово окупованому Маріуполі так зване керівництво навчальних закладів забороняє дітям спілкуватися українською мовою навіть на перервах, погрожуючи їм та батькам “непередбачуваними наслідками”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter